Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2010-01-03 14:12:48

Nikolai
Člen/ka

Obnovení statusu studenta

Dobrý den,

mám zapeklitý dotaz. Momentálně jsem ještě VŠ student se všemi výhodami/nevýhodami z hlediska studentského podnikání. Školu ale budu na konci ledna opouštět a na další budu přijat nejdříve v červnu 2010. To je 5 měsíců rozdíl a chtěl bych se proto zeptat, co vše se pro mě jako ne-studenta na tyto měsíce změní a zda budu moci od června podnikat opět jako student se všemi výhodami tohoto statusu.

Děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2010-01-04 00:52:36

Zdena
Moderátorka

Re: Obnovení statusu studenta

Pokud přerušíte studium, tak se pro účely SP stáváte OSVČ hlavní (předpokládám, že nejste invalidním důchodcem) a budete mít povinnost odvádět minimální zálohy ve výši 1.731,- Kč bez ohledu na výši příjmů. Zdravotní pojištění za vás přestane platit stát a budete odvádět minimální zálohy ve výši 1.601,- Kč měsíčně.

Pokud do konce ledna přerušíte podnikání, pak byste od února platil pouze zdravotní pojištění jako osoba bez zdanitelných příjmů ve výši 1.080,- Kč měsíčně.

Myslím, že vás na novou školu přijmou nejdříve v září. Pokud vám bude méně než 26 let a budete studentem VŠ celý kalendářní měsíc (nebo obnovíte samostatnou výdělečnou činnost během měsíce, ale až po dni přijetí na VŠ), tak budete dále podnikat se všemi výhodami.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB