Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-12-25 15:42:37

pavel0007
Člen/ka

Živnost a clo.

Dobrý den.

Mám zájem založit živnost na dovoz a prodej věci z Číny.
Hodně věcí jsem už tady zjistil a chci se utvrdit, že v tom mám jasno.

1)ŽL potřebuji na Velkoobchod a maloobchod.
2)Vyplním Jednotný registrační formulář a dál se pro počátek nemosím starat.
3)ZP a SP budu řešit na konci roku
4) Jako zaměstnanec na HPP bude pro mně výhodnější být neplátce DPH? Mé objednávky nesmějí být více jak 326 000kč za rok.
5) Na mnou vystavené faktuře nesmím uvádět DPH ale jenom konečnou cenu?
6)Při dovozu drobného nářadí z Číny potřebuji platit clo? A jak se platí v případě , že moje objednávky nejsou větší než 150eu?
7)Budu používat vlastní automobil. Můžu si vybrat jestli budu uplatňovat - náhradu za pohonné hmoty nebo náhradu za auto za každý ujetý kilometr: 3,90??
8)Můžu si do nákladu dát nový Netbook(10 000kč) a náklady na pevnou linku z internetem a mobil?

Děkuju Jasinski

Offline

 

#2 2009-12-27 18:33:47

Zdena
Moderátorka

Re: Živnost a clo.

1) Ano.
2) Ano.
3) Pokud jste zaměstnán na HPP, tak ZP řešíte jen jednou za rok, SP podle výše základu daně z podnikání. Pokud máte základ daně alespoň ve výši hranice pro povinnou účast na důchodovém pojištění (částka se každý rok mění), tak platíte zálohy na SP jako OSVČ vedlejší. Pokud máte základ daně nižší, tak řešíte SP opět až za rok.
4) Pokud budou mezi vašimi odběrateli převažovat neplátci (hlavně občané), tak pro ně budete jako neplátce levnější. Od dodavatelů z Číny si můžete objednat zboží za více než 326 tis. Kč ročně, limit pro povinné plátcovství se vztahuje jen na zboží z EU.
5) Ano. Pokud byste (třeba omylem) uvedl na fakturu DPH, tak jste povinen ji odvést státu.
6) Nevím přesně. Zásilky zboží nepatrné hodnoty (do 150 EUR) ze třetích zemí jsou osvobozeny od dovozního cla. Pokud je hodnota zboží v zásilce vyšší, tak celá zásilka podléhá clu a DPH.
7) U vlastního auta můžete uplatnit základní náhradu 3,90 Kč za každý ujetý km a k tomu ještě náhradu za spotřebované pohonné hmoty. Při výpočtu náhrady buď použijete vyhlášenou cenu PHM, nebo ji doložíte dokladem o nákupu.
Také byste mohl uplatnit paušální výdaj na dopravu, pokud příliš nejezdíte, tak by pro vás mohl být výhodný. Předpokládám, že auto využíváte i pro soukromé účely, v tom případě byste si uplatnil krácený paušál ve výši 4.000,- Kč za každý celý kalendářní měsíc, ve kterém jste auto používal k podnikání.
8) Netbook ano. Náklady na pevnou linku, mobil a internet (zavedený do bytu) uplatňuji jen v poměrné výši, část výdajů eviduji jako osobní spotřebu.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB