Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-12-25 14:43:27

Venita
Člen/ka

Služební byt

Dobrý den,
nevíte někdo, jaké povinnosti plynou ze služebního bytu OSVČ? Podnikatel uzavřel nájemní smlouvu na služební byt, neboť jezdí dost často v rámci služebních cest do jednoho místa mimo místo své podnikatelské činnosti. Předpokládám, že musí výdaje krátit stejně jako v případě používání osobního automobilu pro soukromé účely. Jen si nejsem jistá, zda tem neplyne povinnost i vůči jiným institucím - stejně jako u benefitu zaměstnance, kde to podléhá zdravotnímu a sociálnímu pojištění. U automobilu tomu tak není, ale ráda bych slyšela i jiné zkušenější názory :o) Děkuji za odpověď

Offline

 

#2 2009-12-25 20:03:07

Pavell
Člen/ka

Re: Služební byt

Pozn. 1) v dotazech je vhodné používat správnou terminologii, jinak dochází k nedorozumění. Služební byt je pojem bytového práva, v dané situaci je nevhodně použit

Pozn. 2) na obecný dotaz je možné odpovědět pouze obecně. Bez podrobností to nejde

Pozn. 3) v daňovém právu platí, že daňovým výdajem je takový výdaj o kterém přesvědčíte úředníka FÚ. Jako důkazní prostředek slouží výřečnost, pokyn D 300 a okrajově i zákon o daních z příjmů. Podpůrně se může využít literatura a judikatura.

Dovedu si představit, že pokud má podnikatel dostatečnou fakturaci na zákazníka z jiného města, kam se nedá denně dojíždět, a hotel vyjde dráž než nájem bytu, nebude ze strany FÚ problém. Pokud je byt využíván jen pro přespání na "služební cestě" nevidím důvod pro krácení.

Pokud ale např. v bytě bydlí potomek podnikatele, který v jiném městě navštěvuje VŠ a podnikatel se tam vyskytuje sporadicky a fakturace také nic moc, pak bude problém.

Hezký den!

Offline

 

#3 2009-12-25 21:17:53

Venita
Člen/ka

Re: Služební byt

Děkuji moc za odpověď. Fakturace u tohoto zákazníka tvoří 90% příjmů podnikatele, takže se opravdu finančně nevyplatilo platit si na daném místě ubytování v hotelech. Mezi místem jeho podnikání a zákazníkem je zhruba 300 km, což je, myslím, obhajitelné. Občas tam zůstává ze soukromých důvodů, proto bych raději přistoupila k částečnému krácení max ve výši 20%. S problémem jsem se setkala poprvé, děkuji moc za rady.

Offline

 

#4 2009-12-26 10:06:35

Pavell
Člen/ka

Re: Služební byt

Vše musí být "přiměřené" jak říká klasik. Oprávněnost nákladů dokazujete Vy. Pokud povedete nějakou "návštěvní knihu", podle které budete rozdělovat náklady na daňové a nedaňové, máte nějaký doklad, který by musel FÚ zpochybnit. Neumím posoudit, zda by Vám FÚ odpověděl podle § 24b ZDP.

Hezký den!

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB