Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-12-17 10:12:34

vlasáková
Člen/ka

spolupracující osoba

Jsem OSVČ, vedu DE. Můj manžel je spolupracující osobou. Kolik maximálně a kolik minimálně musí být jeho podíl na příjmech/výdajích firmy? Může být jeho podíl 0%? A jak by se to odrazilo na platbě sociálního a zdravotního pojištění? Musí mít jako spolupracující osoba živnostenský list? Pokud by měl příjmy za rok do 68 000,-kč, mohu si na něj uplatnit slevu na dani (na manžela podle §35ba)?
Děkuji.

Offline

 

#2 2009-12-21 23:01:26

Zdena
Moderátorka

Re: spolupracující osoba

Maximální částky, které mohou být rozděleny na spolupracující osobu /y/ stanoví § 13 zákona o daních z příjmů. Pokud je spolupracující osobou jen manžel, tak platí (kopíruji):

Příjmy dosažené při podnikání nebo jiné samostatné výdělečné činnosti [§ 7 odst. 1 písm. a) až c) a odst. 2] provozované za spolupráce druhého z manželů a výdaje vynaložené na jejich dosažení, zajištění a udržení se rozdělují tak, aby podíl připadající na spolupracujícího manžela (manželku) nečinil více než 50 %; přitom částka připadající na spolupracujícího manžela (manželku), o kterou příjmy přesahují výdaje, smí činit nejvýše 540 000 Kč při spolupráci po celé zdaňovací období nebo 45 000 Kč za každý i započatý měsíc této spolupráce.

Pokud by nebyly rozděleny příjmy a výdaje, pak by podle mého názoru nebyla ani spolupracující osoba.

Z hlediska ZP a SP se na spolupracující osobou nahlíží stejně, jako kdyby byla OSVČ.

Spolupracující osoba nemusí mít živnostenské oprávnění.

Slevu podle § 35ba/1 ZDP nelze v případě spolupracující osoby uplatnit.

Offline

 

#3 2009-12-22 22:25:51

vlasáková
Člen/ka

Re: spolupracující osoba

Děkuji za odpověď.VL.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB