Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-12-05 22:42:54

Makos
Člen/ka

danění paušálem v roce 2009 - nezaplacené faktury,jaká výše penále

Dobrý večer,
zkoušeli jsme propočítávat, jestli se vyplatí letos přejít na paušál nebo ne. Došli jsme k závěru, že ano, protože letos má manžel minimální náklady a velké příjmy.  Má dvě živnosti, jedna spadá do 80% a druhá do 60%. Letos má skutečné náklady ve výši sotva 23%.

Při udělání dodatečného přiznání by se daň z příjmu nezměnila (vrací mu peníze na dítě), finanční rozdíly  jsou u sociáního a zdravotního.
Předpokládám, že i zde je nutné udělat znovu dodatečné přiznání. Na zdravotním je potřeba doplatit 4000,- a na sociálním 12500,- Nevíte kde můžu zjistit jaké penéle bude vyčíslené?

Jakým způsobem se bude postupovat v tomto roce, když budu dělat zdanění paušálem co se týče neuhrazených pohledávek a závazků za letošní rok? Taky je musím všechny zdanit nebo to bylo potřeba jen při přechodu z klasického zdanění na paušál?

Děkuji za odpověď

Offline

 

#2 2009-12-06 23:26:24

Zdena
Moderátorka

Re: danění paušálem v roce 2009 - nezaplacené faktury,jaká výše penále

Přepočítejte si daň z příjmů za rok 2008 (po úpravách základu daně) a v této souvislosti též výši nároku na daňový bonus, možná budete část vracet.

Při podání dodatečného daňového přiznání za rok 2008 nebudete měnit příjmy a výdaje tohoto roku, pouze upravíte základ daně. Opravné přehledy na OSSZ a ZP se podávají v případě, že se dodatečně změnily příjmy či výdaje, úpravy základu daně nejsou důvodem k podání opravných přehledů.

12.500,- Kč na sociální pojištění můžete sebrat a koupit za ně dětem (nebo vnoučatům) Ježíška:-)  Díky novele zákona o pojistném vzniklo jakési vakuum, kterého můžete využít ve svůj prospěch. V roce 2008 se odvádělo pojistné z rozdílu příjmů a výdajů, nikoliv z úprav základu daně, takže jste odvedli pojistné za rok 2008 ve správné výši. Podle nového znění zákona budete v roce 2009 vypočítávat pojistné ze základu daně roku 2009, úhrady dodaněných pohledávek se do základu daně nezapočítají (už byly jednou zdaněné), takže se nezapočítají ani do vyměřovacího základu pro sociální pojištění.

Postup u zdravotního pojištění: pokud vám byly v roce 2009 uhrazeny dodaněné pohledávky, nebo jejich část, tak o tuto částku zvýšíte vyměřovací základ pro výpočet pojistného v roce 2009. Příklad: příjmy z podnikání za rok 2009 budou 100, uhrazené pohledávky 5, výdaje 70.  V daňovém přiznání uvedete příjmy 100 a výdaje70. Do přehledu pro zdravotní pojišťovnu zapíšete příjmy 105 a výdaje 70 (mohou být i zvýšené o případnou úhradu loňského závazku).

S neuhrazenými pohledávkami a závazky z letošního roku nebudete dělat nic. V roce 2009 uplatníte paušální výdaje a v roce 2010 určitě také, takže nezměníte způsob uplatňování výdajů a tím pádem nemáte povinnost dodanit pohledávky.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB