Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-12-04 18:34:32

Makos
Člen/ka

paušální výdaje-slevy na děti a manželku

Dobrý den paní Zdeno,
budu manželovi dělat letos poprvé přiznání k dani z příjmů pomocí paušálu. Ještě musím pořádně nastudovat, jak je to s tím dodatečným přiznáním. Ale chci se zeptat na tuto věc. V popisu a vysvětlování jsem narazila na tuto větu:
Paušální výdaje zahrnují veškeré výdaje včetně mezd a odpisů majetku. Navíc si nemůžeme už uplatnit nic.
Možná se to toho ani netýká, ale zajímá mě, jestli při tomto způsobu zdanění si může uplatňovat normálně slevu na poplatníka, na manželku (jsem na mateřské) a na děti? Taky pak o úroky ze stavebního úvěru?

Ještě jeden dotaz:
V roce 2008 měl na konci roku pohledávky 83000,- . V této chvíli už jsou 2/3 uhrazené. Když budu podávat dodatečné daňové přiznání, tak příjmy povýší o tuto částku, jestli tomu dobře rozumím. A co za tento rok? To bude ty 2/3, které jsou uhrazené danit znovu, nebo se to pak nějak ošetřuje, že se to dá jako příjmy nedaněné?
Dodatečné daňové přiznání musí podat do konce tohoto roku,nebo stačí do března 2010?
Děkuji za odpověď
Markéta

Editoval Makos (2009-12-04 19:10:21)

Offline

 

#2 2009-12-05 00:33:58

Jarmila234
Člen/ka

Re: paušální výdaje-slevy na děti a manželku

Vaše úvahy jsou správné,paušální výdaje zahrnují veškeré výdaje včetně mezd odvodů SP a ZP za zaměstnance,cestovného a odpisů,prostě vše, nic jiného si už uplatnit nemůžete.Odpisy provedete jen evidenčně a o ty se vám sníží hodnota majetku.
Při tomto způsobu zdanění můžete samozřejmě využít všechny odpočitatelné položky ze základu daně (úroky ze stav.spoření,životní pojištění atd. a slevy na poplatníka.Paušální výdaje nahrazují jen výdaje skutečné,jinak postupujete v daňovém přiznání stejně jako v roce 2008.
Pokud budete podávat dodatečné přiznání za rok 2008 a tam dodaníte pohledávky,tak pohledávky,ktevé Vám byly uhrazené v roce 2009 budou příjmy nedaňové.
Dodatečné daňové přiznání bych podala co nejdříve,budete platit penále,čím později podáte,tím bude penále vyšší.Ještě by jste měla i opravit přehledy na SP a ZP podle dodatečného přiznání a tam Vás taky čeká penále.( z případného doplatku a z každé nižší zálohy,která vyšla za rok 2008).Proto je třeba vše zvážit,co bude pro vás výhodnější aby ty nedoplatky a penále nebyly vyšší,než o kolik by jste zaplatili za rok 2009 více,pokud použijete skutečné výdaje místo paušálních a  raději si upravit rok 2009 a začít s paušálními výdaji od roku 2010.
Snad jsem něco nezapomněla,možná Zdena doplní nebo opraví.

Offline

 

#3 2009-12-06 23:29:58

Zdena
Moderátorka

Re: paušální výdaje-slevy na děti a manželku

Dobrý večer, paní Markéto, při uplatňování výdajů procentem z příjmů si manžel normálně uplatní slevu na poplatníka, na vyživovanou manželku, na děti a také úroky z úvěru na bydlení, jak už vám napsala paní Jarmila.

Úhrada dodaněných pohledávek z roku 2008 bude v roce 2009 nedaňovým příjmem, takže nemusíte mít obavu, že byste zdaňovali stejný příjem dvakrát. Dodatečné daňové přiznání sice stačí podat do konce března 2010, ale měli byste je podat co nejdříve. Dodatečným přiznáním si přepočítáte daň za rok 2008 a (zřejmě) se dopočítáte k vyšší daňové povinnosti. Příklad: podle původního přiznání jste odvedli daň z příjmů 10 tis. Kč a na základě dodatečného přiznání (dodaníte pohledávky) musíte přiznat a odvést daň z příjmů o 12.450,- Kč vyšší. Daň za rok 2008 měla být odvedena do konce března 2009, takže od 1. dubna až do doby, než daň doplatíte, jste vlastně eráru dlužili 12.450,- Kč. FÚ vám po doplacení dlužné daně předepíše úrok z prodlení. Podejte si  Žádost o prominutí příslušenství daně a požádejte o odstranění tvrdosti zákona podle § 55a zákona o správě daní a poplatků. Zvýšený výdajový paušál byl stanoven novelou ZDP až v průběhu roku 2009 s tím, že jej lze uplatnit se zpětnou platností za zdaňovací období roku 2009 (na jedné straně vám zákon něco povolí, na druhé straně vás trestá úrokem z prodlení za to, že jste využili zákonné možnosti), v termínu pro podání daňového přiznání za rok 2008 (kdy měly být dodaněny pohledávky) jste o této možnosti nemohli vědět a nemohli jste tedy ani provést dodanění.

Úpravy základu daně nejsou důvodem k podání opravných přehledů na OSSZ a pro zdravotní pojišťovnu. Podrobněji v mé odpovědi zde: http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopi … 301#p11301

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB