Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-12-02 21:22:53

Veronikas
Člen/ka

Přerušení živnosti-mejetek

Dobrý den,chtěla jsem se informovat ohledně přerušení živnosti.V únoru letošního roku jsem začala podnikat ,bohužel práce ale není,tak jsem se od října letošního roku nechala zaměstnat.Nyní bych chtěla přerušit ke konci roku živnost na delší dobu jak 6 měsíců.Z ostatních diskuzí jsem pochopila ,že oznámím přerušení na živnostenském úřadě na tak zvaném změnovém listě, kde zároveň  oznámím přerušení i zdravotní pojišťovně ,OSSZ a FÚ.Pokud jsem zaměstnaná nemusím tedy hradit již povinné záloha na zdravotním a sociálním pojištění.Ale chtěla jsem se zeptat co mám po přerušení dělat s penězi,které zůstanou v hotovosti na pokladně a potom v bance.Účtuji pokladnu i banku a jejich zůstatky.Také nevím co mám udělat s majetkem,například jsem si pořídila ojetý automobil,který jsem pořídila za 70.000Kč,takže ho mám na kartě a za letošní rok tam bude odpis.
Předem děkuji za odpověd.

Offline

 

#2 2009-12-11 21:13:10

Zdena
Moderátorka

Re: Přerušení živnosti-mejetek

Pokud máte přerušenou živnost, tak nemusíte platit zálohy na ZP a SP.

Peníze v hotovosti i v bance jsou vaše, můžete si s nimi dělat, co chcete. Zůstatky z pokladny i z banky můžete vybrat, například s textem osobní spotřeba. V daňovém přiznání nebudete zdaňovat peníze, nebo osobní spotřebu, ale jen příjmy z podnikání.

Jestli hodláte podnikání obnovit, tak můžete majetek nechat v evidenci. Pokud byste při přerušení živnosti auto vyřadila do osobního užívání, tak byste si nemohla uplatnit do výdajů odpis hmotného majetku, neboť jste auto neměla v majetku k prvnímu, ani k poslednímu dni zdaňovacího období.

Upozorňuji, že pokud neobnovíte podnikání do doby podání daňového přiznání za rok 2009, tak máte též povinnost provést (v daňovém přiznání za rok 2009) úpravy základu daně podle § 23/8 zákona o daních z příjmů.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB