Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-11-20 23:55:47

Nina
Člen/ka

zajištěná strava na služební cestě - podruhé

Dobrý den, ještě jednou moc prosím o radu. Tuzemská služební cesta, zaměstatnec má zajištěno ubytování včetně plné penze. Krácení stravného jsme před pracovní cestou nesjednali, takže vyplatíme zaměstatnanci nekrácené stravné dle zákoníku práce. Jak zaúčtovat fakturu za ubytování, kde je i ta strava. Je částka za plnou penzi pro firmu daňově neuznatelná ? (tz. musím si vždy vyžádat rozepsání faktury na položky nocleh, strava?) Moc děkuji

Offline

 

#2 2009-11-21 18:43:41

Zdena
Moderátorka

Re: zajištěná strava na služební cestě - podruhé

Z pohledu zaměstnance:
jste povinni nahradit zaměstnanci zvýšené stravovací výdaje (stravné) alespoň v zákonem stanovené minimální výši. Pokud bylo zaměstnanci bez jeho finančního přispění poskytnuto během pracovní cesty jídlo charakteru snídaně, oběda nebo večeře, tak MŮŽETE, ale NEMUSÍTE stravné krátit. Jestliže jste předem nestanovili, nebo nesjednali procento krácení, tak zaměstnanci přísluší stravné podle zákoníku práce.  Není při tom důležité, zda máte na faktuře uvedenou cenu stravy, ta s cestovní náhradou pracovníkovi nesouvisí. Hodnota bezplatného stravování, poskytnutá zaměstnavatelem na pracovní cestě, a to bez omezení ceny bezplatného stravování, se nepovažuje za příjem ze závislé činnosti ? viz § 6/7/a) ZDP. Zdanitelným příjmem zaměstnance jsou jiné a vyšší náhrady, ovšem poskytnutí bezplatného stravování není náhradou.

Z pohledu zaměstnavatele:
jsou výdaje (náklady) na pracovní cesty daňově uznatelným výdajem podle § 24/2/k) zákona o daních z příjmů. Další omezující podmínky, které jsou u písmene k) uvedeny, se na vás nevztahují. Jiná omezení v § 24 také nenajdete. Zkrátka jste vyslali zaměstnance na pracovní cestu a něco vás to stálo. Je sice pravda, že takto budete mít stravu zaměstnance v nákladech dvakrát, ale neodporuje to zákonu.

Tuto problematiku projednával Koordinační výbor s Komorou daňových poradců, bylo to hlavně v souvislosti s bezplatně poskytnutým stravným na školení, ale lze vztáhnout na bezplatné poskytnutí stravy při pracovní cestě a současně nekrácení stravného obecně. Otevřete si zápis na této adrese:

http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/SID-3EA … 230507.pdf

je to bod 2., na straně 10

Offline

 

#3 2009-11-22 14:59:53

Nina
Člen/ka

Re: zajištěná strava na služební cestě - podruhé

paní Zdeno, moc Vám děkuji za vaší odověď, moc jste mi pomohla. S pozdravem Nina

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB