Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-10-29 14:35:29

Dana1
Člen/ka

Dodatečné daňové přiznání za r. 2008

Dobrý den paní Zdeno.
     Jelikož pro živnost řemeslnou byly paušální výdaje zvýšeny na 80%, rozhodla jsem se k přechodu na procenta. Potřebovala bych poradit, jak přesně postupovat. Musím udělat dodatečné daňové přiznání za r. 2008 a dodanit neuhrazené pohledávky atd. Není mi jasné, jak mám postupovat dál. Musím podat opravná hlášení zdravotní pojišťovně a OSSZ? Budu muset doplatit těmto institucím peníze za neuhrazené pohl. z r. 2008? Pokud ano, tak jaké mě čekají penále.
     Děkuji za odpověď.
                                                                                                       Dana

Offline

 

#2 2009-10-30 18:50:16

Zdena
Moderátorka

Re: Dodatečné daňové přiznání za r. 2008

Dobrý den, paní Dano.
     Podejte dodatečné přiznání k dani z příjmů za rok 2008. Pokud vám vyměří úrok z prodlení, tak si podejte žádost o prominutí z důvodu odstranění tvrdosti zákona. V případě, že úrok přesáhne částku 3 tis. Kč, je třeba žádost opatřit tisícikorunovým kolkem. Úhrady pohledávek z roku 2008, které jste dodanila dodatečným přiznáním k dani, už pak nebudete v roce jejich úhrady zahrnovat do základu daně (už byly jednou zdaněné).

     V dodatečném daňovém přiznání za rok 2008 nebudete měnit příjmy, ani výdaje, pouze provedete úpravy základu daně. Podle zákonů o pojistném na ZP a SP, platných v roce 2008, se odvádělo pojistné z rozdílu příjmů a výdajů, z úprav základu daně nikoliv, proto nemáte povinnost podávat opravné přehledy za rok 2008.

     O příjmy z dodaněných pohledávek, které obdržíte v následujících letech, byste správně měla navýšit příjmy v přehledech pro ZP a SP za rok, ve kterém došlo k úhradě. Buď si na to při vyplňování přehledů vzpomenete, nebo ne:-)

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB