Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2007-10-12 23:28:40

Míla
Host

Zásoby a přechod na paušální výdaje

Prosím o vysvětlení ohledně přechodu na paušální výdaje. Přečetla jsem si zde na stránkách postup při přechodu z vedení daňové evidence , předpokládám přechod až od roku 2008. Není mi jasné, jakým způsobem dodanit zásoby. Přesněji zda prodej zboží pořízeného v roce 2007 a prodaného v příštím roce nebude takto v příjmech 2x.
Děkuji za odpověď.

 

#2 2007-10-13 23:16:55

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Jestli jste se už předem rozhodla, že od roku 2008 chcete uplatňovat výdaje procentem z příjmů, tak proveďte úpravy základu daně už v daňovém přiznání za rok 2007 (ale můžete se rozhodnout pro paušál až na konci roku 2008 a podat dodatečné přiznání za rok 2007). V roce 2007 zvýšíte základ daně o zboží, které jste nakoupila již dříve (nákup jste měla ve výdajích), ale ještě jste ho neprodala. Touto úpravou ho jakoby prodáte v ceně, ve které jste nakoupila. Až dojde k faktickému prodeji, tak  bude záležet na tom, za jakou cenu zboží prodáte. Prodej za stejnou cenu, (případně i nižší), za jakou bylo pořízeno (a také dodaněno) = příjem, který nebude mít vliv na základ daně. Prodej za cenu vyšší = do základu daně (daňových příjmů roku 2008) půjde jen částka, o kterou jste prodala dráže, než jste původně nakoupila.

Offline

 

#3 2007-10-21 19:43:21

Míla
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Děkuji za odpověď. Pro upřesnění ještě jeden dotaz. Skladem mám jednak zboží, ale také spotřební materiál ( jde o kosmetiku, takže krémy atd). Ten se zřejmě zdaňovat nebude, když se v příštím roce nebude prodávat, ale spotřebuje se při činnosti? A v majetku ( uváděla jsem v DP vždy + k zásobám) mám nějaké zařízení, naposledy kupované letos zjara a starší. S tím také nevím jak naložit, tedy v letošním DP.

 

#4 2007-10-24 22:59:09

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Materiál a zboží patří mezi nakupované zásoby. Proto i krémy, které budete k 31.12.2007 evidovat na skladě, budou předmětem dodanění. Při jejich nákupu jste si uplatnila výdaj, proti kterému nebyl do 31.12.07 žádný příjem. Ten nastane až později (v roce 2008), kdy krémy spotřebujete při své činnosti, a proti tomuto příjmu už si uplatníte paušální výdaj. Pokud byste skladové zásoby nedodanila, uplatnila byste si dvakrát stejný výdaj (poprvé ve skutečné výši při nákupu krému v roce 2007 a podruhé v roce 2008 ve výši 60% příjmu) a to by se určitě hrubě nelíbilo fin. úřadu:-)

Hmotný majetek (převážně předměty v ocenění nad 40 tis. Kč s dobou použitelnosti delší než 1 rok) nijak nedodaňujete, jen dál evidujete na kartách majetku (včetně evidenčních odpisů). Drobný hmotný majetek, který není evidován jako zásoba (na skladě), byl ?spotřebován? a také není předmětem dodanění. Drobný majetek se už několik let neuvádí povinně v daňovém přiznání jako zásoba, ale pouze dobrovolně v tabulce D jako ostatní majetek.

Offline

 

#5 2007-10-25 10:31:54

Míla
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Martino, veliké díky za Vaše odpovědi!!!

 

#6 2008-02-01 17:46:05

roman
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Prosím o radu - postupně pořizuji několik let HIM a vedu knihu postupně pořizovaného HIM v pořizovacích cenách bez DPH. Letos musím majetek prodat ale nestihnu tuto rekonstrukci zkolaudovat. Mohu si v případě prodeje a následné ukončení činnosti  - dát do výdajů - hodnotu postupně pořizovaného majetku i když nebyl zkolaudován. Připomínám, že všechny položky v pomocné knize postupně pořizovaného HIM prošly peněžním deníkem mimo základ daně jako investice. Děkuji

 

#7 2008-02-06 13:40:32

Hanka
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Již několik let pronajímám byt a daním příjmy z pronájmu. Kvůli odpisům uplatňuji skutečné výdaje. V minulém roce jsem začala také podnikat, takže letos poprvé budu podávat daňové přiznání i za tuto činnost, kde bych chtěla hned od počátku uplatnit paušální výdaje procentem. Lze to nebo je nutné nejprve uplatňovat skutečné výdaje a poté následně přejít na paušál? A lze u pronájmu uplatnit skutečné výdaje a u podnikání paušál? Děkuji za odpověď

 

#8 2008-02-06 20:57:58

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

U živnosti - máte příjmy podle § 7 zákona o daních z příjmů - můžete rovnou začít uplatňovat výdaje procentem z příjmů.
U příjmů z pronájmu - jedná se o příjmy podle § 9 zákona - lze i nadále uplatňovat skutečné výdaje.
Kombinace skutečných výdajů a paušálu se nedá použít v případě, kdy jsou oba příjmy podle stejného paragrafu.

Offline

 

#9 2008-02-06 23:33:01

Hanka
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Děkuji za vaši odpověď a doplňuji ještě jednu otázku: pokud vím, plátcem DPH se poplatník stává, když jeho obrat za předchozích 12 měsíců převýší 1 mil.Kč. Mé příjmy z pronájmu ani z živnosti za rok 2007 jednotlivě nepřevýšily tuto částku, ale dohromady ano - stávám se tedy od 1.1.2008 plátcem DPH? Pokud ano, jak mám dále postupovat? Děkuji

 

#10 2008-02-07 09:03:47

Renata
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Hezký den všem,
možná se budu opakovat, ale jsem z toho všeho už tak zblblá, že bych prosila odpověď pro opravdového laika-tudíž tupce:))
Problém následující:
Já -OSVČ, použe podniká na ŽL, nemá příjmy ze zam. , podléhá min. dani
Manžel - zaměstnanec, současně OSVČ+plátce DPH, z příjmy ze všecho možného včetně pronájmu, doposud vedl jed.účetnictví a danil skutečnými výdaji.
Daně za 2007: společné zdanění manželů nemůžeme uplatnit, já podléhám min. dani a navíc děti jsou již poněkud odrostlé:)) potud mám jasno.
Manžel   by rád za daň. období 2007 danil výdaje procentem, a tady mám zádrhel:
1. Podat dodat. daň přiznání k a dodanit pohledávky? . V jeho případě jde o cca 300 tis. vyfakturovaných, DPH odvedeno, ale peníze už možná nikdy neuvidí. Nezdaněno, neboť daní až příjmy, které skutečně obdrží, je to tak?  A teď -podám dod.daň přiznání, zdaním tuto čásku bez nákladů proti tomu? Když jí manželovi pak opravdu proplatí zdaní ji znovu? Nebo jak na to?

2.Spolupracující osoba? Nikdy jsme to nepotřebovali, takže jsme to nikdy neřešili. Letos ale já nemám téměř žádný příjem. Jakým způsobem to můžeme udělat tady. Zdaním 50% manželových příjmů z podnikání - 50% manželových výdajů? Kam to uvedu do přiznání? Co si z toho mohu ještě odečíst?
Vím, že se ptám jako naprostý blb, ale přinám se, že se ve vztahu k daním i tak cítím:)) Prosím o vyčerpávající odpověď někoho, kdo na ot bude mít nervy.....

 

#11 2008-02-07 22:46:23

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

1. Dokud manžel bude uplatňovat skutečné výdaje, tak nebude muset dodaňovat  pohledávky. Zdaní jen příjmy, které skutečně obdrží. Ale při změně způsobu uplatňování výdajů (přechodu na paušální) a také v případě ukončení či dlouhodobého přerušení podnikání bude povinen provést tzv. úpravy základu daně. Při těchto úpravách přiznává ke zdanění i pohledávky (kromě vyjmenovaných v § 24/2/y ZDP), jako kdyby mu byly zaplaceny. Zdaníte celou částku, protože výdaje k pohledávkám už byly v minulosti jednou uplatněny. Pokud by se manžel dočkal úhrady dodaněné pohledávky, pak bude mít nedaňový příjem.

2. Dobrý nápad.  Vy budete mít jako OSVČ své příjmy a výdaje na řádcích 101 a 102  přílohy č. 1 k daňovému přiznání. Navíc na vás manžel může převést až 50% svých příjmů a výdajů (rozdíl příjmů a výdajů - zisk, který na vás manžel může převést - je limitován částkou 540 tis. Kč za rok, případně 45 tis. Kč za každý započatý měsíc spolupráce). Příklad: manželovy příjmy za rok 2007 činily 1 mil. Kč a výdaje 300 tis. Kč. Rozhodl se, že na vás převede 50%, tedy 500 tis. Kč příjmů a 150 tis. Kč výdajů. Rozdíl příjmů a výdajů, které na vás převedl, činí 350 tis.Kč, vejdete se tedy do limitu. Příslušnou část manželových příjmů si zapíšete do ř. 109 a část výdajů do řádku 110. Zároveň ta samá čísla uvede manžel ve své příloze č. 1, jenom budou na řádcích 107 a 108.

Offline

 

#12 2008-02-08 14:26:17

zofka
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Hezký den,
Jsem OSVČ a chceme s manželem podat zdaň. manželů, můžu v tomto případě použít výdaje %.
Příjmy ze živnosti z min.roku mám jen za 5 měs.

 

#13 2008-02-08 22:10:02

Danka
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Dobrý den,
jsem OSVČ a mám 2 živnostenské listy (1.nákup a prodej + 2.činnost finančních a organizačních poradců-příležitostně i pojišťuji). Za rok 2007 chci uplatnit výdaje paušálem. Nemám žádné závazky ani pohledávky. Nevím, jestli tomu rozumím správně, že z každé živnosti musím výdaje uplatnit jinými procenty (tzn. z 1 - 50 % a z 2 - 40 %).
Je pravda, že pokud spočítám a zaplatím daň vyšší než měla být správně, platím z této částky také penále?
Děkuji za odpověď.

 

#14 2008-02-08 22:32:27

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

U příjmů z obou živností můžete uplatnit výdaje ve výši 50% příjmů. Činnost pojišťovacího zprostředkovatele ale není živností, nýbrž činností podle zvláštních předpisů a z těchto příjmů lze uplatnit výdaje pouze ve výši 40%. Pokud nemáte žádné pohledávky, ani zásoby, pak nemusíte podávat dodatečné daňové přiznání (kvůli úpravám základu daně při přechodu na jiný způsob uplatňování výdajů) a můžete za rok 2007 rovnou uplatnit paušál/y/. Jestliže zaplatíte daň vyšší, než bylo bezpodmínečně nutné, tak vám není z čeho vyměřit penále, případně úrok z prodlení, nic státu nedlužíte.

Offline

 

#15 2008-02-08 22:37:06

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

zofka napsal(a):

Hezký den,
Jsem OSVČ a chceme s manželem podat zdaň. manželů, můžu v tomto případě použít výdaje %.
Příjmy ze živnosti z min.roku mám jen za 5 měs.

Způsob uplatňování výdajů nehraje při společném zdanění manželů roli. Ani jeden z manželů nesmí mít daň stanovenou paušální částkou, ale to je něco jiného, než paušální výdaje.

Offline

 

#16 2008-02-08 23:14:20

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Hanka napsal(a):

Děkuji za vaši odpověď a doplňuji ještě jednu otázku: pokud vím, plátcem DPH se poplatník stává, když jeho obrat za předchozích 12 měsíců převýší 1 mil.Kč. Mé příjmy z pronájmu ani z živnosti za rok 2007 jednotlivě nepřevýšily tuto částku, ale dohromady ano - stávám se tedy od 1.1.2008 plátcem DPH? Pokud ano, jak mám dále postupovat? Děkuji

Příjmy z pronájmu nemovitosti (pokud pronájem není jen vaší příležitostnou činností a to není), se zahrnují do obratu , pokud v součtu s příjmy z jiné ekonomické činnosti (ve vašem případě živnosti) překročí limit 1 mil. Kč. Jako první si zjistěte, kdy došlo k překročení limitu. Posuzuje se vždy 12 po sobě jdoucích měsíců, tedy například: příjmy za listopad 2006 až říjen 2007, dále prosinec 2006 až listopad 2007, leden až prosinec 2007.... atd. Do 15 dnů po skončení kalendářního měsíce, ve kterém jste překročila obrat, byste se měla registrovat na FÚ jako plátce DPH.

Offline

 

#17 2008-02-10 15:50:07

zofka
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Přeji hezký den, jak je to prosím Vás s tím přechodem na paušální výdaje? Musím dávat dodatečné daň. přiz.,když za rok 2006 za mě dával přiznání zaměstnavatel? Nějak se v těch daních motám. Za rok 2007 výdaje %. Děkuji

 

#18 2008-02-10 18:51:28

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Jestli jste začala podnikat až v roce 2007, tak není důvod k úpravám základu daně za předchozí zdaňovací období (ještě jste nepodnikala) a tím pádem ani k podávání dodatečného daňového přiznání. Prostě uplatníte výdaje procentem z příjmů a to je vše:-)

Offline

 

#19 2008-02-11 11:04:35

MichalK
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Dobrý den,

jsem zaměstanec a zároveň podnikám na ŽL. Loňský rok (za rok 2006) jsem uplatňoval skutečné výdaje (daň. evidence) a letos (za rok 2007) bych rád uplatnil výdaje paušálem. Je nutné podávat dodatečné příznání za rok 2006, ikdyž nemám žádné pohledávky, závazky a ani zásoby? A ještě prosím o radu ohledně uplatňovaného % z příjmů. Jako činnost mám poskytování (výrobu) software na zakázku a poradenství. Je i v mém případě paušál 50% nebo pouze 40%?  U těch 40% píší něco ohledně autorských práv a já nevím, zda  tam já patřím.

Děkuji za pomoc, už se v tom vázně ztrácím.

 

#20 2008-02-12 16:34:15

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Pokud jste v daňovém přiznání za rok 2006 nevykázal žádné pohledávky, ani zásoby, tak můžete přejít na paušální výdaje a nemusíte podávat dodatečné daňové přiznání.

Neřeknu vám ale jednoznačně, jaké procento výdajů můžete uplatnit, přidám pouze svůj osobní názor. Zřejmě máte živnost volnou č. 94 - Poskytování software a poradenství v oblasti hardware a software. Náplní této živnosti je:  poskytování užití (prodej a pronájem) a implementace software. Rozmnožování počítačových programů. Poradenství v oblasti hardware a software. Poradenství v oblasti komunikací a počítačových sítí. Obsahem živnosti není prodej hardware, zpracování dat na počítači, správa počítačových sítí.
Vývoj SW na zakázku tam nevidím. Předpokládám, že uzavíráte s objednatelem nějakou smlouvu o vytvoření autorského díla podle autorského zákona a možná mu poskytujete práva k šíření díla. K takovému příjmu bych uplatnila výdaje jen ve výši 40%. Pokud ale budete zákazníkovi dál poskytovat nějaké servisní služby, nebo budete někomu jen pronajímat vlastní programy, případně prodávat cizí SW (ne krabicový), pak k takovýmto činnostem můžete směle uplatnit výdaje ve výši 50% příjmů.

Offline

 

#21 2008-02-19 23:29:16

Petr K.
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Prosím o radu, jak postupovat při přechodu na danění paušálem. Nemám žádné zásoby, ale mám několik faktur:

1) Vystavená v prosinci, splatná a uhrazená v lednu. Mám ji uvést do daňového základu minulého roku? Až se bude stejná situace opakovat na přelomu dalšího roku, jak budu postupovat?

2) Řádně vystavená, ale prakticky nereálná úhrada. Také ji musím uvést do daňového základu (co kdyby náhodou někdy došlo k uhrazení)? Nejde takovou fakturu nějak prostě odepsat jako nedobytnou pohledávku?

 

#22 2008-02-20 21:03:39

Zdena
Moderátorka

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

1) Faktura vystavená v prosinci je pohledávkou a bude třeba o její hodnotu zvýšit základ daně v roce, který předchází přechodu na paušální výdaje. Až vám bude zaplacena, tak budete mít nedaňový příjem. Na přelomu příštích let už nebudete dělat žádné úpravy základu daně, protože nebudete měnit způsob uplatňování výdajů. Platba za fakturu bude v příjmech až v okamžiku, kdy bude opravdu uhrazena.

2) Všechny faktury, které vám nebyly uhrazeny do konce roku, který předchází přechodu na paušál, budete muset dodanit v tabulce E.

Výjimkou jsou pohledávky, uvedené v § 24/2/y zákona o daních z příjmů. Základ daně nemusíte zvyšovat u pohledávek za dlužníkem:
-    u něhož soud zamítl návrh na prohlášení konkurzu nebo u něhož soud zrušil konkurz pro nedostatek majetku a pohledávka byla poplatníkem přihlášena do konkursu a měla být vypořádána z konkursní podstaty,
-    který je v konkurzním a vyrovnacím řízení na základě výsledků konkurzního a vyrovnacího řízení,
-    který zemřel, a pohledávka nemohla být uspokojena ani vymáháním na dědicích dlužníka,
-    který byl právnickou osobou a zanikl bez právního nástupce a věřitel nebyl s původním dlužníkem spojenou osobou,
-    na jehož majetek, ke kterému se daná pohledávka váže, je uplatňována veřejná dražba a to na základě    výsledků této dražby,
-    jehož majetek, ke kterému se daná pohledávka váže, je postižen exekucí, a to na základě výsledků provedení této exekuce.

Offline

 

#23 2008-02-20 21:38:56

Petr K.
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Děkuji za výborně podanou odpověď.

 

#24 2008-02-23 13:52:41

Mirka
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

V roce 2007 chci přejít na paušál, a proto jsem vyplnila dodatečné Přiznání k dani za rok 2006 (zvýšený o pohledávku a zásoby). Jak ale postupovat u PSSZ a VZP? Přehled VZP dává sice možnost zaškrtnout "opravný", ale jak ho vyplnit, když doplatek v původní výši již byl zaplacen a zálohy za celý rok také? Kde vyčíslím ten rozdíl? A jak je to s Přehledem PSSZ, ten ani možnost "opravný" nenabízí? Děkuji za podrobnou odpověď.

 

#25 2008-02-24 02:22:08

Mirka
Host

Re: Zásoby a přechod na paušální výdaje

Prosím o odpověď na tento dotaz: Podnikatel má příjmy ze živnosti podle §7 a navíc je společníkem v.o.s. Zajímalo by mě, jestli sečtu příjmy ze živnosti a příjmy z v.o.s. do § 7 a jak je to s DPH? Překročí-li v součtu obou příjmů, tedy obratů milion, musí se registrovat k DPH nebo se to týká každé činnosti zvlášť? Děkuji za odpověď.

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB