Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-10-22 13:02:55

macib
Člen/ka

darovací daň

Dobrý den, z důvodu vybudování cesty si potřebujeme se sousedem vyměnit cca 100m2 pozemku. Jakože my mu dáme našich 100m2 a on nám svých 100m2. A ráda bych věděla, jak toto nejlépe daňově udělat. Pokud si pozemky navzájem darujeme, vztahuje se na tyto případy darovací daň 7% z hodnoty obou částí parcel, nebo je lepší si parcely navzájem prodat ? Myslím že v tomto případě se platí daň z příjmu z prodeje majteku, která se vypočítá jako prodejní hodnota (nebo tržní hodnota) -nákupní hodnota, která by byla celkem nízká. Daň z převodui nemovitosti se platí asi v obou případech stejná že ?
A ještě jedna věc, jak se počítá, když já jako jediný majitel parcely daruji parcelu ještě dalším dvoum lidem, tzn. pak jsme celkem tři vlastníci. Jakože zaplatím 2/3 celkové darovací daně?

Díky za odpověď,Marcela

Offline

 

#2 2010-01-09 01:36:13

Pavell
Člen/ka

Re: darovací daň

Ad A) Pokud se vyměňují nemovitosti, považuje se jejich vzájemné převody za jeden převod. Daň se vybere z převodu té nemovitosti, z jejíhož převodu je daň vyšší.


Ad B) Pokud vlastníte parcelu a darem zřídíte  podílové vlastnictví pro další dvě osoby, tak každý z těchto nabyvatelů zaplatí darovací daň ve výši nabytého ideálního podílu na parcele tj. 1/3 celkové hodnoty parcely. Vy samozřejmě daň darovací neplatíte, nezískala jste žádný majetek, naopak jste o něj přišla.

Hezký den!

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB