Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-10-16 00:07:22

Eva1
Člen/ka

Paušál a DPH

Dobrý večer, mám dotaz...
Požíváme 2 auta - jedno soukromé a jedno je v OM. /za obě je zaplacená silniční daň/
Jestli jsem dobře pochopila, tak na obě mohu použít paušál.
Auto v OM jsme koupili teprve v srpnu a tak nějak jsme již předpokládali, že použijeme paušál. PHM u nás činí cca 2000,-Kč/měsíčně. Jsme plátci DPH, ale DPH u PHM jsme neuplatnili, protože když uplatníme DPH, tak by jsme vlastně museli dál vést knihu jízd? Pro nás je samozřejmě paušál výhodný, ale lze takhle dobrovolně DPH obětovat?
Je to takhle správně? Kdybychom uplatňovali DPH, tak musím dál vést knihu jízd, aby jsme vlastně FÚ prokázali odpočet? Nechceme vést knihu jízd...
Děkuji moc za odpověď.
Eva

Offline

 

#2 2009-10-18 18:47:36

Zdena
Moderátorka

Re: Paušál a DPH

Paušální výdaj na dopravu je možné použít pro vlastní auta vložená i nevložená do OM. Krácený paušál 4 tis. Kč lze použít jen u jednoho vozidla.

Pokud si chcete uplatňovat nárok na odpočet DPH, pak musíte vést knihu jízd, nebo jakoukoliv jinou evidenci, pomocí které prokážete, že jste přijatá zdanitelná plnění použili k uskutečnění své ekonomické činnosti.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB