Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-10-10 20:58:20

zina
Člen/ka

Paušál za použití auta u jednatele

Dobrý den,
mám následující dotaz - jednatel s.r.o. bude mít smlouvu o výkonu funkce ( jinak pracuje u svého zaměstnavatele a zároveň je i OSVČ fyzická osoba ) a chtěl by používat svoje auto pro potřeby s.r.o.,ale nechce vést cestovní deník atd... Může využít možnosti pro rok 2009 , že by použil měsíční paušál 5000,- Kč krácený o 1000,- Kč, za to, že auto používá též pro soukromé účely,čímž by mu bylo vyplaceno v rámci s.r.o. 4000,- kč za cestovní náhrady  , silniční dań by za něj zaplatila s.r.o., nebo by si ji musel platit sám ? Jako OSVČ tuto možnost nevyužije, protože si uplatňuje výdaje % z příjmů.
Děkuji za radu všem.

Editoval zina (2009-10-08 16:37:41)

Offline

 

#2 2009-10-10 21:27:16

Zdena
Moderátorka

Re: Paušál za použití auta u jednatele

Paušální výdaj na dopravu není cestovní náhrada, takže jej v uvedeném případě nelze použít.

Silniční daň platí zaměstnavatel (s.r.o.), který vyplácí cestovní náhrady zaměstnanci (jednatel je pro účely poskytování cest. náhrad v pozici zaměstnance). Předpokládám, že jednatel pobírá odměnu za výkon funkce, nebo má poskytování cestovních náhrad zakotvené v jednatelské smlouvě, případně ve vnitřní směrnici.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB