Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-09-24 08:02:53

křížková
Člen/ka

příjem z účtování pro SVJ

Dobrý den,
touto cestou bych se Vás chtěla dotázat, ale nevím, zda-li můj dotaz patří do této rubriky, vždy jsem zde našla věcné odpovědi a Vaše stránky navštěvuji ráda.

Zvažuji, že budu domovnicí a připravovat podklady účetní pro Společenství vlastníků jednotek v našem domě,kde bydlím. Měla bych příjem cca.1000/měsíčně-tj.12tis. za rok. Jsem na mateřské dovolené a žádný příjem nemám, pouze mateřskou. Příští rok nastoupím do pracovního poměru.
Touto cestou bych se chtěla dotázat,  jestli musím být ve společenství zaměstnaná, DPČ, DPP nebo nějaká jiná smlouva, co to v případě prac.poměru obnáší pro společenství a pro mě. Živnostenský list s zřizovat nehodlám. Budu muset podávat daň. přiznání a jak mám postupovat až budu v zaměstnání? Nebo jakým způsobem tohle vyřešit?

Děkuji
přeji hezký den
Petra

Editoval křížková (2009-09-24 08:05:58)

Offline

 

#2 2009-10-03 17:29:07

Zdena
Moderátorka

Re: příjem z účtování pro SVJ

Podle mého názoru byste měli uzavřít dohodu o provedení práce. Může být uzavřena i na opakující se činnosti, jediným limitujícím faktorem je 150 hodin za rok (u jednoho zaměstnavatele). Z DoPP se nemusí odvádět ZP ani SP a pokud podepíšete prohlášení k dani, tak nebudete odvádět ani daň z příjmů. Až budete v zaměstnání, tak budete mít podepsané prohlášení u hlavního zaměstnavatele, pokud vám SVJ bude vyplácet odměny za DoPP pravidelně (odměna bude nižší, než 5 tis. Kč za měsíc), tak SVJ odvede srážkovou daň ve výši 15% a tím jsou veškeré povinnosti splněny. Pokud by odměnu vyplatili například za celý rok najednou, pak by odvedli zálohovou daň a vy byste si musela podat daňové přiznání, ve kterém byste přiznala oba příjmy.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB