Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-09-18 12:06:05

Dědek
Člen/ka

elektřina

Dobrý den,
mám dva domy na jedné adrese (pod jedním č.p.). V jednom bydlím, v druhém podnikám.Každý dům má svůj elektroměr. Jsem fyzická osoba, plátce DPH. U domu, ve kterém podnikám bych si rád odepisoval elektřinu z daní(i z DPH). Mohu dávat do daň.evidence fakturaci za elektřinu - na faktuře pochopitelně není IČ ani DIČ, nebo musím mít i v případě, že jsem FO podnikatelský tarif?
Předem mnohokrát děkuji za radu.

S pozdravem,
Tomáš Mládek

Offline

 

#2 2009-09-20 21:31:38

Zdena
Moderátorka

Re: elektřina

Do daně z příjmů můžete dát faktury za elektřinu i bez IČ a DIČ. Pokud si chcete nárokovat odpočet DPH, pak musí být na daňových dokladech uvedeno vaše DIČ. Podnikatelský tarif platí pro všechny podnikatelské subjekty, tedy i pro fyzické osoby.

Offline

 

#3 2009-10-04 22:02:15

olda2
Člen/ka

Re: elektřina

v případě že mám místo podnikání v místě bydliště (jsem fyzická osoba a nemám provozovnu), je možné si nějakou poměrnou část výdajů za elektřinu (případně ostatní energie) uplatnit jako výdaj v daňové evidenci? nebo je nutné mít provozovnu?

Offline

 

#4 2009-10-04 23:00:43

Zdena
Moderátorka

Re: elektřina

Je možné uplatnit poměrnou část výdajů (energie, nájemné atd.), nemusíte mít provozovnu. Problém ale je jak správně stanovit tu nějakou poměrnou část výdajů:-)

Offline

 

#5 2009-10-06 21:17:45

olda2
Člen/ka

Re: elektřina

Nechci tu poměrnou část nějak přehánět, uvažoval jsem o cca 10%, to by snad mohlo být akceptovatelné. Dále se chci zeptat, o 3 příspěvky výše uvádíte, že na daňových dokladech musí být uvedeno mé DIČ (jsem plátce DPH), jakých případů se to všeobecně týká? všechny faktury? (na "obyčejných" daňových dokladech se předpokládám DIČ nevyžaduje)

děkuji

Offline

 

#6 2009-10-06 22:58:27

Zdena
Moderátorka

Re: elektřina

Podle mého názoru je 10% akceptovatelných.
Uvedení vašeho DIČ platí pro běžné daňové doklady (většinou faktury), ze kterých si chcete uplatnit nárok na odpočet DPH. Pokud se bude jednat o zjednodušený daňový doklad (paragon), nebo o doklad, ze kterého si neuplatníte nárok na odpočet, pak DIČ nemusí být uvedeno.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB