Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-03-12 18:08:58

kaml90
Host

Výdaje za benzín

Dobrý den, mám takový dotaz ohledně výdajů za benzín. Jelikož si táta koupil nový vůz starý mi ponechal ale je stále psaný na něj, tak jsem se chtěl zeptat jestli si můžu dát do nákladů účty za benzín a náhradní díly a odečítat si tak i DPH nebo jestli se otec musí platit silniční daň.
Případně jestli musím vést nějákou knihu jízd apod..

 

#2 2008-03-12 20:34:27

Zdena
Moderátorka

Re: Výdaje za benzín

Silniční daň musí platit otec, je zapsaný v TP jako držitel vozidla, také bude podávat přiznání k silniční dani.
Předpokládám, že máte auto bezplatně vypůjčené - neplatíte otci nájemné. U takového vozidla lze uplatnit pouze náhradu výdajů za spotřebované PHM - cenu benzinu buď prokazujete dokladem o nákupu, nebo použijete průměrné ceny, které po skončení roku vyhlašuje MF ČR. Opravy, náhradní díly, silniční daň, dálniční známka, ani jiné výdaje nebudou daňově uznatelné.

Minimální požadavky na evidenci jízd stanoví Pokyn D-300:
Pro účely uplatnění daňových výdajů na pohonné hmoty, pokud správce daně nestanoví jinak, vede poplatník evidenci jízd tak, aby takto vynaložené výdaje (náklady) mohl prokázat (§ 24 odst. 1 zákona). V evidenci jízd jsou uváděny minimálně tyto údaje: datum jízdy, cíl jízdy, účel jízdy, ujeté km. Dále poplatník vede údaje o typu vozidla, registrační značce (státní poznávací značce), stavu ujetých km k 1. lednu (případně k datu zahájení činnosti nebo zahájení používání vozidla) a k 31. prosinci kalendářního roku (případně k datu ukončení činnosti nebo ukončení používání vozidla).

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB