Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-08-24 17:29:12

Diavola55555
Člen/ka

silniční daň u NA,které fyz.nevlastním,ale jsem jeho majitelkou

dobrý den,jsem ve velice svízelné situaci.Před cca 10 lety jsem jsem si koupila na rč NA Tatra T148.Manžel v té době podnikal v nákladní autodopravě.Rozvedli jsme se a já mu přenechala NA s tím,že si je na DI na sebe přepíše,napsala jsem mu i plnou moc k přepisu.Tím jsem celou záležitost vypustila z hlavy.V nedávné době mě ale kontaktovala pracovnice FÚ s tím,že jsem jim v registru vyjela i nadále jako vlastník vozidla já a není placena silniční daň a ani zákonné pojištění.SPZ není v depozitu.Volala jsem bývalému manželovi a ten mi sdělil,že ani neví,kde auto po těch letech je,že jej nejspíš rozebral na ND a použil na svoje další Tatry.přepis neprovedl,auto není a ani spz nejsou.Nyní mě tedy reálně hrozí, že jako vlastníkovi NA mi na FÚ zpětně vyměří silniční daň.Jsem na MD a moje příjmy nejsou vůbec vysoké,podruhé se rozvádím a z částky 3800,-měs.což je rodičovský příspěvek musím plně hradit chod domácnosti a živit i dvě malé děti.Situace je pro mě neúnosná a jsem psych.na dně. Můžete mi prosím poradit,jak celou situaci řešit? děkuji předem

Offline

 

#2 2009-08-25 21:18:52

Zdena
Moderátorka

Re: silniční daň u NA,které fyz.nevlastním,ale jsem jeho majitelkou

Jak nejlépe řešit dlužné zákonné pojištění, to, bohužel, nevím. Zkuste oslovit nějakou bezplatnou občanskou poradnu.

Pokud jde o daň silniční:
do konce roku 2003 platil zákon o dani silniční, podle kterého byla předmětem daně jen vozidla, která byla používána, nebo určena (zahrnuta do obchodního majetku podnikatele) pro podnikání, bez ohledu na povolenou hmotnost. Pokud Tatra nebyla zahrnuta v obchodním majetku (vašem, nebo manželovém), ani s ní nikdo nepodnikal, pak jste neměla povinnost platit silniční daň. Dnes už je to stejně jedno, případnou dlužnou daň za toto období už vám FÚ nebude doměřovat (doměřují maximálně za 4 roky zpětně).

počínaje rokem 2004 až do roku 2008 byste mohla využít stoprocentního snížení daně podle Pokynu č. D ? 270, znění pokynu najdete na stránkách MF ČR:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl/182_1375.html
opět za předpokladu, že vozidlo nebylo využíváno v souvislosti s podnikáním, což zřejmě nebylo.

Od roku 2009 už je situace horší, tam je možné podle § 6/10 zákona o dani silniční pouze snížit sazbu daně o 48%, opět za podmínky, že vozidlo není používáno k podnikání, v přímé souvislosti s podnikáním, k činnostem, které jsou zdaňovány daní z příjmů, nebo není provozováno pro cizí potřeby.

Odhlášení vozidla musíte řešit na dopravním inspektorátu, tam by vám snad také mohli poradit, jak postupovat. Možná jim bude stačit čestné prohlášení, že vozidlo již delší dobu neexistuje a nemáte registrační značky, ani TP, neboť jste vše předala manželovi. Doklad o ekologické likvidaci také nezískáte, zřejmě už není co likvidovat.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB