Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-08-02 11:03:07

Aneri
Člen/ka

silniční daň u pronájmu

dobrý den, moje účetní mi řekla, že mám platit silniční daň, neboť pronajímáme větší nebytový dům firmám na kanceláře. Neustále dojíždíme do domu který se MUSÍ udržovat /nákup dovoz materiálu, hodně tam pracujeme i sami/. Na Vaší stránce jsem se dozvěděla, že u pronájmu se silniční daň neplatí. Mohu si účtovat vůbec nějaké náklady? Auto koupil manžel před manželstvím.

Druhá otázka: Neznáte prosím dobré webové stránky o pronájmu bez ŽL?

Velmi děkuji
Irena

Offline

 

#2 2009-08-02 22:41:46

Zdena
Moderátorka

Re: silniční daň u pronájmu

Pokud auto používáte pouze k dosažení příjmů z pronájmu podle § 9 zákona o daních z příjmů, pak opravdu nemáte povinnost platit silniční daň. Skutečnost, že neplatíte silniční daň, nemá žádný vliv na způsob uplatňování výdajů na auto.
Příjmy z pronájmu nemovitosti, která je ve společném jmění manželů, se zdaňují jen u jednoho z manželů. Jestliže příjem z pronájmu zdaňuje manžel, pak si může jako vlastník vozidla uplatnit výdaje za auto stejným způsobem, jako kterýkoliv jiný podnikatel. Buď vloží do OM (poznámka: při pronájmu majetek nevkládáte do OM, ale můžete se k němu chovat stejně, jako kdyby vložen byl), odpisuje, uplatňuje výdaje na opravy, spotřebu PHM, pojistné atd. v prokázané výši, nebo si vyúčtuje náhrady za použití vlastního vozidla (3,90 Kč/km + náhrada za spotřebované PHM). Pokud příjmy z pronájmu zdaňujete vy (nejste vlastníkem auta, vozidlo není součástí společného jmění manželů), pak máte 2 možnosti:
a) uzavřít s manželem nájemní smlouvu na pronájem auta, platit mu nájemné a uplatňovat si výdaje na pracovní cesty v prokázané výši
b) auto si od manžela bezplatně vypůjčit, pak si můžete uplatnit pouze náhrady za spotřebované PHM.

K druhé otázce: bohužel, neznám vůbec žádné webové stránky o pronájmu, natož pak dobré:-) Také bych si je se zájmem přečetla.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB