Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-07-20 18:09:26

Veronikas
Člen/ka

POUŽÍVÁNÍ AUTA VE FIRMĚ

Dobrý den,prosím Vás o radu ohledně nákupu osobního automobilu a jeho využití ve firmě,chtěla bych se zeptat,zda je tedy možné,že si koupím vůz,který budu užívat k podnikání,jeho nákup (fakturu)budu účtovat v daň.evidenci základ jako nedaňový výdaj a uplatním si DPH,potom si ho zavedu na kartu a budu odepisovat 5let,budu vést knihu jízd,platit SD a psát cestovní náhrady(náhrada PHM+náhrada za os.opotřebení),které budou mým daňovým výdajem.Opravy na vůz,pojištění ,dálniční známka,pneumatikya jíné si budu uplatňovat také jako daňový výdaj,?Je toto možné pokud  si budu psát cestovní náhrady,kde je i opotřebení vozidla??Předem Vám děkuji za odpověď Veronikas

Offline

 

#2 2009-07-28 17:45:40

Zdena
Moderátorka

Re: POUŽÍVÁNÍ AUTA VE FIRMĚ

Cestovní náhrady (3,90/km + náhrada za PHM) lze uplatnit pouze u vlastního auta, které NENÍ vloženo do obchodního majetku.

Pokud auto vložíte do obchodního majetku, pak si můžete uplatnit odpisy hmotného majetku, opravy, pojištění, dálniční známku i jiné výdaje, spojené s provozem vozidla. Výdaje za spotřebované pohonné hmoty musíte prokazovat doklady o jejich nákupu.

Offline

 

#3 2009-07-30 22:02:26

Veronikas
Člen/ka

Re: POUŽÍVÁNÍ AUTA VE FIRMĚ

děkuji moc za odpověď

Offline

 

#4 2009-08-19 12:10:52

Petra01
Člen/ka

Re: POUŽÍVÁNÍ AUTA VE FIRMĚ

Dobrý den, mám následující dotaz: Auto po leasingu bylo zahrnuto do obchodního majetku, a je používáno výhradně pro podnikání - je vedena kniha jízd. Jsou kilometry, které s ním ujedu z místa podnikání (místo trvalého bydliště) do místa provozovny (místa výkonu práce), brány jako služební (tudíž výdaje PHM, leasingové splátky atd. jako daňově uznatelné v plné výši) anebo jako soukromé (měla bych výdaje krátit)? Vím, že pokud by se jednalo o auto soukromé, u kterého bych uplatňovala cestovní náhrady, byly by tyto km brány jako soukromé (dle Zákoníku práce-cestovní náhrady). Nejsem si však jistá, jak se to bere u auta v podnikání. Děkuji za zprávu, Petra.

Offline

 

#5 2009-08-20 17:35:41

Zdena
Moderátorka

Re: POUŽÍVÁNÍ AUTA VE FIRMĚ

U auta v OM se to bere stejně, jako u auta soukromého. Jízdy z místa bydliště, kde pouze bydlíte, do provozovny (nikoliv do místa výkonu práce, které může být pokaždé jiné) nebývají uznány jako pracovní cesty. Pokud byste prokázala, že v místě bydliště také podnikáte, například zpracováváte veškerou administrativu a v provozovně provádíte práce, které jsou předmětem vašeho podnikání, například provádíte truhlářské práce, tak byste i cesty mezi bydlištěm a provozovnou mohla obhájit jako pracovní.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB