Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-03-05 23:38:25

Radmila
Host

Silniční daň u bezplatně vypůjčených aut dle par. 659 Obč. zák.

Dobrý den, řeším problém se silniční daní. Vypůjčila jsem si auto od soukromé osoby - svého bratra ( bezplatně dle § 659 Obč. zákoníku ) pro svého zaměstnace na Dohodu o provední práce na rozvoz letáků a silniční daň jsem zaplatila za toto auto ve svém Přiznání k silniční dani. Zaplacenou daň si chci uplatnit jako daňově uznatelný výdaj.
Mohu takto postupovat? Děkuji za odpověď. Radmila P.

 

#2 2008-03-05 23:58:02

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň u bezplatně vypůjčených aut dle par. 659 Obč. zák.

Silniční daň platí a přiznání k SD podává držitel vozidla, zapsaný v technickém průkazu, tedy bratr. Silniční daň, kterou jste zaplatila, nebude daňově uznatelným výdajem - viz ustanovení § 25/1/r) zákona o daních z příjmů (zaplatila jste daň za jiného poplatníka).

Offline

 

#3 2008-05-20 18:55:57

Ing. Miroslav Martinák
Host

Re: Silniční daň u bezplatně vypůjčených aut dle par. 659 Obč. zák.

Jedná se rovněž o problematiku vypůjčeného auta. Oproti předchozímu dotazu je situace jiná v tom, že silniční daň zaplatil vypůjčitel (vlastník a držitel vozidla). Může vypůjčitel přeúčtovat zaplacenou silniční daň půjčiteli a může si ji půjčitel pak zaúčtovat do daňově uznatelných nákladů?

 

#4 2008-05-20 21:49:35

Zdena
Moderátorka

Re: Silniční daň u bezplatně vypůjčených aut dle par. 659 Obč. zák.

Vlastník vozidla je půjčitel (je tím, kdo půjčuje) a zaplacenou silniční daň by neměl vypůjčiteli přeúčtovávat, neboť smlouva o výpůjčce je smlouvou o bezplatném užívání věci. Pokud by došlo k přeúčtování, pak bude na straně vypůjčitele účtováno jako daňově neuznatelný náklad, stejně jako v předchozím dotazu se jedná o daň, zaplacenou za jiného poplatníka. Vypůjčitel hradí jen běžné náklady, spojené s užíváním věci a obvyklé náklady na její zachování, které pak může uplatnit jako daňově uznatelný výdaj. Ve smlouvě lze dohodnout, že dojde-li při užívání věci k jejímu běžnému opotřebení, je vypůjčitel povinen toto opotřebení při vrácení věci nahradit. Lze tedy dohodnout přiměřenou náhradu za opotřebení auta a smlouva bude i přesto brána jako bezúplatná.

Offline

 

#5 2008-05-22 14:07:03

Ing. Miroslav Martinak
Host

Re: Silniční daň u bezplatně vypůjčených aut dle par. 659 Obč. zák.

Děkuji za odpověď, v zápalu psaní jsem přehodil názvy a tím i význam smluvních stran "půjčitel" a "vypůjčitel".

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB