Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-05-26 10:52:32

jaja.la
Člen/ka

Zařazení auta do podnikání

Dobrý den, mám automobil kupovaný před 2 roky jako soukromá osoba. Nyní ho chci vložit do podnikání. Musím mít znalce, který mi auto ocení a pak na základě toho ho dám do podnikání, nebo ho tam stačí dát bez odhadu s nějakou pořizovací cenou, kterou si určím já. Díky

Offline

 

#2 2009-05-30 16:42:38

Zdena
Moderátorka

Re: Zařazení auta do podnikání

Reprodukční pořizovací cenu můžete stanovit sami, její správnost musíte umět obhájit. Většinou se doporučuje stáhnout si nabídku stejného typu vozidla alespoň od tří nejbližších autobazarů a cenu stanovit průměrem.

Offline

 

#3 2009-07-20 10:41:47

Kuba
Člen/ka

Re: Zařazení auta do podnikání

Dobrý den. od 1.8.2009 budu OSVČ a zvažuji nákup auta. Nemám soukromé, chci se zeptat koupit soukromé a používat auto pro podnikání nebo nové auto na leasing do podnikání?Co je výhodnější, když zároveň chci auto používat pro soukromé účely? A když tak paušál a nebo do nákladově, když najedu služebně cca 3-4tis měsíčně?

Děkuji Vám

Offline

 

#4 2009-07-30 21:58:34

Zdena
Moderátorka

Re: Zařazení auta do podnikání

Auto soukromé (jste jeho vlastníkem):
a) nové auto, které ještě nepotřebuje opravy, je výhodnější ponechat mimo obchodní majetek a uplatňovat si náhrady (3,90 za 1 km + náhradu za spotřebované PHM). Vedetepouze evidenci pracovních cest
b) starší vozidlo je vhodnější vložit do obchodního majetku. Všechny výdaje, které souvisejí s provozem vozidla, jeho opravy, pojištění a také odpisy hmotného majetku si můžete uplatňovat jako daňové výdaje. Veškeré výdaje musíte prokazovat a vést knihu jízd¨, ve které je zachycen veškerý provoz vozidla. Podle poměru pracovních a soukromých cest pak budete krátit (u neplátce DPH stačí 1x ročně) všechny uplatněné výdaje kromě silniční daně.

Auto na leasing (jde o vozidlo v nájmu):
a) nelze uplatnit paušální náhrady
b) do výdajů můžete uplatnit poměrnou část nájemného (leasingových splátek), ostatní je stejné, jako u vozidla v obchodním majetku (kromě odpisů hmotného majetku). Veškeré výdaje prokazujete, na konci roku, až budete znám poměr pracovních a soukromých jízd, pokrátíte uplatněné výdaje.

Pokud prezident podepíše novelu zákona o daních z příjmů, tak byste mohl uplatnit paušální výdaj na dopravu silničním motorovým vozidlem ve výši 4.000,- Kč měsíčně (80% z pětitisícového paušálu, neboť budete auto používat i pro soukromé účely) bez povinnosti vést evidenci jízd a prokazovat nákupy PHM.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB