Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-04-27 18:51:08

i18po
Člen/ka

Sil.daň,cest.náhr,soukr.auto,OSVČ,DE,neplátce DPH,začátečník

Dobrý den,prosím o radu,jsem začínající OSVČ,přihlásil jsem se k dani silniční,auto sokr. a teď nevím jak si uplatňovat náhrady,jak se počítá,podle km v knize jízd a kde najdu kolik jsou náhrady?A projde to deníkem jako výdaj nebo na konci období mimo deník,tabulka E?A můžu si odečíst i stravné?
Děkuji moc.

Offline

 

#2 2009-04-29 19:52:33

i18po
Člen/ka

Re: Sil.daň,cest.náhr,soukr.auto,OSVČ,DE,neplátce DPH,začátečník

Poradí mi někdo?Děkuji.

Offline

 

#3 2009-04-30 00:14:15

Zdena
Moderátorka

Re: Sil.daň,cest.náhr,soukr.auto,OSVČ,DE,neplátce DPH,začátečník

Předpokládám, že budete používat k podnikání vlastní auto (jste opravdu jeho vlastníkem, nejde například o vozidlo, které splácíte formou leasingových splátek), které jste nezahrnul do obchodního majetku.

Veďte si evidenci pracovních jízd, minimální obsah evidence: datum jízdy, cíl jízdy, účel jízdy, ujeté km. Dále vedete údaje o typu vozidla, registrační značce , stavu ujetých km k 1. lednu (případně k datu zahájení činnosti nebo zahájení používání vozidla) a k 31. prosinci kalendářního roku (případně k datu ukončení činnosti nebo ukončení používání vozidla). Možná bude povinné vedení knihy jízd a vypočítávání náhrad pro živnostníky zrušeno a nahrazeno paušálem, ale zda poslanci návrh MPO schválí a v jaké podobě, to je zatím ve hvězdách.

Můžete uplatnit základní náhradu 3,90 Kč za každý ujetý km a náhradu za spotřebované PHM. Průměrnou spotřebu si vypočítáte aritmetickým průměrem z údajů o spotřebě uvedených v TP vozidla. Cenu PHM můžete buď prokazovat dokladem o nákupu, nebo můžete použít průměrnou cenu, kterou vyhlašuje MPSV. Více zde:
http://www.jakpodnikat.cz/prumerne-ceny-phm.php

Výdaje na pracovní cesty mohou projít daňovou evidencí, nebo je můžete uvést jen v daňovém přiznání v tabulce E, v obou případech se dopočítáte stejného základu daně. Osobně preferuji zápis do daňové evidence, jedná se o klasické výdaje na podnikání podle § 24. Tím se mi tyto výdaje automaticky přenesou do přehledů pro zdravotní pojišťovnu a OSSZ. Ale jak už jsem psala, je celkem jedno, který způsob zvolíte.

Stravné při tuzemských cestách můžete uplatnit jen u cest, které trvaly déle než 12 hodin. V případě zahraničních pracovních cest si můžete uplatnit stejné náhrady, jako zaměstnanec a to včetně kapesného. Sazby stravného při tuzemských pracovních cestách najdete zde:
http://www.jakpodnikat.cz/cestovni-nahrady-stravne.php

Cestovní náhrady včetně tuzemského a zahraničního stravného můžete najít například zde:
http://business.center.cz/business/finance/cestnahr/

Offline

 

#4 2009-05-01 20:46:48

placa
Člen/ka

Re: Sil.daň,cest.náhr,soukr.auto,OSVČ,DE,neplátce DPH,začátečník

Přítelkyně si založila vedlejší živnost. užívá osobní automobil , kerý je napsán na mě. V srpnu budeme manželé jak se to promítne? Kdo bude podávat přiznání k dani silniční a platit zálohy? Lze dát do smlouvy o zapůjčení, že silniční daň bude platit nájemce?  Nyní je zde uveden pouze vlastník vozidla, který bude pronajímatelem. Jaké náklady si pak může uplatnit nájemce? Skutečně vynaložené náklady na cesty, tj. účtenky za pohonné hmoty, opravy, pojištění vozidla?

Offline

 

#5 2009-05-08 21:12:18

Zdena
Moderátorka

Re: Sil.daň,cest.náhr,soukr.auto,OSVČ,DE,neplátce DPH,začátečník

Silniční daň budete i nadále platit vy jako držitel (vlastník) vozidla a budete podávat přiznání.
V současné době můžete uzavřít smlouvu o výpůjčce (bezplatné) a přítelkyně si může uplatnit pouze náhradu za spotřebované PHM, nebo můžete uzavřít nájemní smlouvu - v tom případě by přítelkyně uplatňovala výdaje, ke kterým je povinna podle nájemní smlouvy a další prokázané výdaje spojené s provozem vozidla (účtenky za PHM, údržbu a drobné opravy vozidla, havarijní pojištění). Hrazení silniční daně i povinného ručení nájemcem je daňově neúčinné a to i v případě, že se k úhradě zaváže v nájemní smlouvě, nebo ve smlouvě o výpůjčce.

Offline

 

#6 2009-07-18 14:04:32

romana82
Člen/ka

Re: Sil.daň,cest.náhr,soukr.auto,OSVČ,DE,neplátce DPH,začátečník

Dobrý den, jsem plátce DPH a používám osobní automobil k podnikání (vozidlo nemám v majetku). Výdaje počítám paušálem. Když dám výdaje dodaňové evidence, mohu si uplatnit i DPH. Např výdaje za červen jsou 3000Kč (náhrada za PHM i náhrada za auto). Jak si tyto výdaje zadám do daňové evidence. Děkuji

Offline

 

#7 2009-07-20 17:41:07

Zdena
Moderátorka

Re: Sil.daň,cest.náhr,soukr.auto,OSVČ,DE,neplátce DPH,začátečník

Klidně můžete dál počítat výdaje paušálem, nic vám nebrání v uplatnění DPH ze spotřebovaných PHM. Povedete pouze evidenci uskutečněných a přijatých zdanitelných plnění pro účely DPH.

Pokud chcete uplatňovat pro účely daně z příjmů skutečné výdaje a účtovat si náhrady za vlastní auto nevložené do majetku (základní sazbu náhrady a náhrady za spotřebované pohonné hmoty) a navíc uplatňovat nárok na odpočet DPH ze spotřebovaných PHM, pak neporadím, neboť takovýto postup nepraktikuji.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB