Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-04-23 22:41:02

alecram
Člen/ka

DPH u ojetého auta

Dobrý večer.
Chtěl bych si koupit ojeté auto za 150.000,-- Kč včetně DPH. Jsem plátce DPH a vedu daňovou evidenci. Mohu si tedy při jeho nákupu uplatnit odpočet DPH? Auto budu používat pro dosažení příjmů souvisejících s podnikáním (ale určitě i k soukromým účelům a nevím jak tyto dvě skutečnosti rozlišit), znamená to tedy pro mne:
* vložení do hmotného majetku? (založení karty HM a ještě něco dál?)
* placení silniční daně?
* vedení knihy jízd?
* budu si moci doklady za nákup PHM dávat do účetnictví a uplatňovat si z nich DPH?
* budu si moci veškeré náklady na opravy a údržbu dávat do účetnictví a uplatňovat si z nich DPH?
* jak dlouho budu auto odepisovat? (2 roky?)
Mnohokrát děkuji za odpovědi.

Editoval alecram (2009-04-23 22:48:22)

Offline

 

#2 2009-04-30 00:19:22

Zdena
Moderátorka

Re: DPH u ojetého auta

Od 1.4.2009 máte nárok na odpočet daně i u osobního automobilu (kategorie M1) a je jedno, zda kupujete nové, či ojeté osobní auto. Pokud vám obchodník s ojetými vozidly auto neprodá ve zvláštním režimu (na dokladu by nebyla uvedena daň), pak si budete moci uplatnit odpočet DPH. Při dočasném použití majetku k účelům nesouvisejícím s vaší ekonomickou činností máte povinnost přiznat daň (odvést DPH), přesný návod jak v těchto případech postupovat, neznám. 

* doporučuji zdokumentovat vložení majetku formou zavedení evidenční karty HIM. Karta není bezpodmínečně nutná, pro účely daně z příjmů i DPH stačí, že zaevidujete doklad o nákupu auta

* silniční daň ano, v případě používání auta k podnikatelským i soukromým účelům nemusíte výdaje na SD krátit

* vedení knihy jízd určitě ano, potřebujete nějak zdůvodnit (jak pro účely daně z příjmů, tak pro účely DPH), že jste výdaje vynaložil v souvislosti se zdaňovanými příjmy

* pokud budete mít auto vložené v OM, pak si doklady za nákup PHM přímo musíte dávat do daňové evidence:-)  v tomto případě nelze použít žádné paušální náhrady, všechny výdaje musíte prokazovat potřebnými doklady (alespoň za současného znění zákona o daních z příjmů). DPH si můžete uplatnit u PHM, které jste spotřeboval v souvislosti se svoji ekonomickou činností

* totéž platí pro výdaje na opravy a údržbu

* podle současného znění zákona o dani z příjmů budete auto odpisovat 5 let, očekává se ale novela zákona, která dobu odpisování zkrátí

Offline

 

#3 2009-05-04 21:26:28

alecram
Člen/ka

Re: DPH u ojetého auta

Dobrý večer.
Děkuji za odpověď. Ještě bych se vrátil k odpisům osobního automobilu. Nevíte, prosím vás, od kdy se doba odpisování zkrátí?
Děkuji a nashledanou.

Offline

 

#4 2009-05-05 00:09:58

Zdena
Moderátorka

Re: DPH u ojetého auta

Dobrý večer, daňové odpisy se vztahují ke zdaňovacímu období (kalendářní, nebo hospodářský rok). Pokud bude novelou zákona o daních z příjmů doba odpisování zkrácena, pak bude platit za celé zdaňovací období roku 2009 bez ohledu na to, zda jste auto koupil 1. ledna, nebo 31. prosince.

Offline

 

#5 2009-05-11 21:45:20

alecram
Člen/ka

Re: DPH u ojetého auta

Dobrý večer.
Moc děkuji za všechny Vaše odpovědi. Ještě bych se chtěl zeptat, když koupím ojeté auto s mřížkou, jestli mohu mřížku odmontovat, i když si při jeho koupi uplatním DPH. Zda byl předpis, který umožňoval odpočet DPH pouze u aut s mřížkou zrušen.
Děkuji.

Offline

 

#6 2009-05-15 00:58:03

Zdena
Moderátorka

Re: DPH u ojetého auta

Do 31. 3. 2009 byla přestavba vozidla, u kterého byl uplatněn odpočet, na vozidlo osobní (bez možnosti odpočtu) považována za zdanitelné plnění podle § 13/ 4/g) ZDPH. Uvedené ustanovení bylo novelou zákona zrušeno, takže po 1. 4. 2009 můžete mřížku beztrestně odmontovat.

Pokud vás zajímá problematika DPH u osobních automobilů, tak pročtěte informace MF:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl … _9599.html
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl … _9574.html

Offline

 

#7 2011-11-26 16:06:32

80honza
Člen/ka

Re: DPH u ojetého auta

Dobrý den,

podnikám na živnostenský list a mam v plánu si koupit ojeté auto od soukromé osoby ze zahraničí (EU-německo), jak mohu odečíst DPH?

děkuji za odpověď

Offline

 

#8 2011-11-27 23:52:54

Zdena
Moderátorka

Re: DPH u ojetého auta

Pokud půjde o ojeté auto (od první registrace k silničnímu provozu uplynulo 6 měsíců, má najeto víc než 6000 km), tak budete postupovat stejně, jako kdybyste auto koupil od tuzemské soukromé osoby. Soukromá osoba vám prodá auto bez DPH, takže nebude co odečítat.

Offline

 

#9 2012-01-28 10:11:08

ultor
Člen/ka

Re: DPH u ojetého auta

Dobry den,

a pokud bych kupoval ojety automobil od autobazaru v zahranici (napr. nektery z mobile.de), kde pokud se nepletu podle zakona mi autobazar ojety automobil proda s DPH platne v zemi nakupu (tzn. nemecko = 19%), tak je mozne pak uplatnit odpocet DPH tady v CR? Nebo bych odpocet musel uplatnovat pak nejak primo v zemi nakupu? Da se o tom nekde zjistit pripadne nejake dalsi blizsi info, jak toto provest?

Dekuji za odpoved, preji pekny den

Offline

 

#10 2012-01-29 22:43:47

Zdena
Moderátorka

Re: DPH u ojetého auta

V českém přiznání si nemůžete odečítat daň, kterou vybral cizí stát. Pokud jste plátcem DPH, tak máte možnost požádat o vrácení daně v Německu. Bližší informace najdete na stránkách MF ČR:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/cds/xsl … tml?year=0

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB