Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-04-20 13:32:25

MarketaF
Člen/ka

Auto v podnikání-soukromé jízdy

Dobrý den,chtěla bych se zeptat.Manžel má auto v podnikání koupené na úvěr.Vede DE a je plátcem DPH.Auto používá i k soukromým účelům.Kvůli uplatnění DPH počítá %soukromých jízd za každé čtvrtletí a tímto % rozpočítává skutečné náklady.(poměrnou část dává do nedaň.nákladů).
Má rozpočítávat i náklady,které se týkají úvěru (úroky a pojištění)?Může za každé čtvrtletí používat jiné % (dle výpočtu)?
V lednu 2009 způsobil škodu na autě.Došla mu faktura za opravu.Může tuto fakturu rozdělit dle procenta za 1.Q/2009?
Zaplatí pouze část faktury a zbytek doplatí pojišťovna.Mám tuto částku dát celou do příjmu nebo také rozdělit stejným % jako fakturu (část dát jako nedaň.příjem?)?
Nějak si s tím nevím rady.Předem děkuji za odpověď.
Ještě mám jeden poddotaz.Pokud mám fakturu na opravu vozu,můžu si uplatnit DPH z celé částky (resp.z % které připadá na podnikání)?A co příjem od pojišťovny,z toho se DPH neodvádí?Potom by manželovi vyšlo,že si nárokuje DPH ve výši cca 10 000,-ale nic neovede.Je to tak správně?

Editoval MarketaF (2009-04-20 22:29:47)

Offline

 

#2 2009-04-21 22:22:10

Zdena
Moderátorka

Re: Auto v podnikání-soukromé jízdy

Rozpočítání nákladů, které se týkají pouze daně z příjmů (úroky a pojištění jsou bez DPH), by stačilo jednou za rok. Pokud je ale vyloučíte z daňových výdajů čtvrtletně - podle procenta, které použijete pro krácení DPH - pak je to podle mého názoru také v pořádku. Stejný postup čtvrtletního krácení (poměr pracovních a soukromých jízd v příslušném čtvrtletí) můžete použít i u faktury za opravu auta a stejným procentem rozdělit náhradu od pojišťovny. Přesný návod, jak postupovat, asi nikde nenajdete.

Osobně bych se přikláněla k jinému řešení: DPH ze spotřebovaných pohonných hmot řešit čtvrtletně podle poměru pracovních a soukromých cest v příslušném čtvrtletí.
Pro všechny ostatní výdaje, spojené s provozem auta a jiné výdaje, které účtujete během roku - jak pro účely daně z příjmů, tak pro účely DPH -  předem stanovit předpokládaný poměr používání auta pro pracovní a soukromé využití a tímto poměrem krátit v průběhu roku daňové výdaje i DPH. Na konci roku pak porovnat předpokládaný a skutečný poměr využití auta. Pokud by byl podíl soukromého použití vyšší, než jste předpokládali, pak na rozdíl vystavit doklad o použití a přiznat DPH v přiznání za 4. čtvrtletí a také snížit daňové výdaje pro účely daně z příjmů.
Pokud by byl podíl soukromého použití nižší, než jste předpokládali, pak můžete v přiznání k DPH za 4. čtvrtletí uplatnit nárok na odpočet z rozdílu a zvýšit daňové výdaje, nebo to můžete nechat plavat - nárok na odpočet DPH i výdaje na podnikání uplatnit můžete, ale nemusíte.

Offline

 

#3 2009-04-21 22:46:12

Zdena
Moderátorka

Re: Auto v podnikání-soukromé jízdy

DPH z faktury za opravu vozu si můžete uplatnit i v případě, že jde o osobní vozidlo. Procento krácení si zvolte sama - buď poměrem pro příslušné čtvrtletí, nebo podle předem stanoveného předpokladu na celý rok.
Z pojistného plnění od pojišťovny se DPH neodvádí, ani neuvádí v přiznání - není předmětem DPH.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB