Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-04-20 07:53:18

LibušeC
Člen/ka

nákup auta na úvěr

Dobrý den,potřebovala bych radu.Syn podniká v autodopravě. V listopadu se rozhodl pro koupi auta.Prodejce mu vystavil zálohovou fakturu na 30.000Kč,kterou uhradil.Na auto musel čekat do března.Protože neměl celou částku v hotovosti,uhradil hotově část 298.532 kč a na zbytek do výše ceny vozidla,tj.541.114 kč si sjednal úvěr se splátkovým kalendářem. Vedeme pouze daňovou evidenci a je plátcem DPH.Tak a teď. Na zálohu, kterou zaplatil v listopadu mu prodejce vystavil fakturu s datem zd.plnění 24.11, co s tím ? Mohu uplatnit na zaplacenou částku 298 532 v hotovosti DPH jednou částkou v příslušném kvartále ? Jak uplatnít DPH ze zbylé faktury,která byla prodejci uhrazena věřitelem a na kterou věřitel vystavil spátkový kalendář na 3 roky ?   Jak uplatnit DPH za poplatek za sepsání úvěrové smlouvy, který je rozpočítán ve splátkách ? Vím,že u úvěru mohu do nákladů uplatnit pouze úroky z úvěru, zase na druhou stranu je auto v jeho vlastnictví,zařazeno do majetku a může ho od prvního roku odepisovat. Jak ale na to DPH ? Prosím poraďte, abychom neudělali chybu. Děkuji moc a moc.

Offline

 

#2 2009-04-20 23:47:40

Zdena
Moderátorka

Re: nákup auta na úvěr

Předpokládám, že se jedná o nákladní auto. Dále předpokládám, že neuskutečňujete osvobozená plnění a nemáte povinnost krátit odpočet daně (počítat krátící koeficient).

Listopadovou zálohu jste zřejmě evidovali jako nedaňový výdaj na pořízení hmotného majetku. Pokud jste si ještě neuplatnili odpočet DPH z daňového dokladu k záloze, pak jej můžete uplatnit nyní. Prodejce určitě vystavil daňový doklad na celkovou cenu vozidla (odečetl listopadovou zálohu), takže máte k dispozici daňové doklady, na základě kterých si uplatníte odpočet daně z celkové ceny auta. Pohyb peněz nemá na možnost uplatnění odpočtu DPH vliv. Pokud nechcete vykázat vysoký nadměrný odpočet, pak si můžete uplatnit odpočet DPH, nebo jeho část i později, nejpozději ale do 3 let.
Z poplatku za sepsání úvěrové smlouvy si také můžete uplatnit celou daň už ke dni, který je uveden na DD jako DUZP. Při úhradě splátek nezapomeňte, že DPH už byla uplatněna a do daňových výdajů (pro účely daně z příjmů) dávejte jen částku, která odpovídá základu daně, zbytek, který odpovídá rozpočítané části DPH, jako nedaňový výdaj. Nebo si uplatňujte DPH až při splátkách poplatku, vždy s odvolávkou na daňový doklad, kterého se odpočet daně týká - rozpis splátek úvěru není daňovým dokladem. Opět platí, že odpočet lze uplatnit nejpozději do 3 let (příklad: na daňovém dokladu je uvedeno DUZP 10.2.2009, pokud jste čtvrtletní plátci, pak si můžete uplatnit odpočet nejdříve v přiznání za 1. Q 2009 a nejpozději v přiznání za 1. Q 2012).

Úroky z úvěru, pokud předem znáte jejich výši, můžete zahrnout do pořizovací ceny auta a uplatnit je ve výdajích formou odpisů HM, nebo je budete uplatňovat jako výdaj až při splátkách úvěru, rozhodnutí je na vás.

Pokud se jedná o nové auto, pak bych zahrnula do jeho pořizovací ceny i poplatek za registraci na DI.

Offline

 

#3 2009-04-22 07:30:54

LibušeC
Člen/ka

Re: nákup auta na úvěr

Milá Paní Zdeno, moc Vám děkuji, Váše odpověď nám mnoho osvětlila a pomohla. Díky !!! LibušeC.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB