Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



  • Index
  •  » Živnosti
  •  » Řemeslná + volná živnost,jak na výdaje???

#1 2009-04-18 00:47:03

Joest
Člen/ka

Řemeslná + volná živnost,jak na výdaje???

Dobrý den,

  15.5. jsem se byl zaregistrovat na ŽÚ jako OSVČ s tím, že jsem si zaregistroval více živností v oboru volných + jednu z řemeslných (Výroba, instalace, opravy elektrických strojů a přístrojů, elektronických a telekomunikačních zařízení ). Zabývám se stavbou PC, servisem, správou sítí apod. vystudoval jsem střední školu tohoto zaměření zakončenou maturitou (proto tedy taky mohu tuto řemeslnou živnost provozovat). Hodlám uplatňpvat výdaje paušálně. U volné živnosti jsou to 50% výdaje, u řemeslné pak 60% výdaje. Poradíte mi prosím někdo, jak se na toto nahlíží, když provozuji obě živnosti? Jaké výdaje budu tedy nakonec mít? Rozlišuje se podle toho co je na každé faktuře (každá zvlášť), nebo prostě budu mít teď 60% výdaje ať na tu fakturu napíšu cokoli, např i to co spadá pod volnou živnost?
   Ještě jeden dotázek bych měl. Mám propadlou vyhlášku č.50 (nechápu proč je nutné ji obnovovat po 2 letech!). Je nutné tuto vlastnit po celou dobu podnikání?
Děkuji za vysvětlení.

Offline

 

#2 2009-04-19 00:21:17

Zdena
Moderátorka

Re: Řemeslná + volná živnost,jak na výdaje???

Vystavujte faktury tak, abyste byl schopen rozdělit své celkové příjmy na příjmy z živnosti řemeslné a z neřemeslných živností. V příloze č. 1 k daňovému přiznání (zde uvádíte své příjmy z podnikání) je připravena tabulka, do které uvedete zvlášť příjmy z živnosti řemeslné a vypočítáte si k nim výdaje ve výši 60% a v dalším řádku pak příjmy, ke kterým uplatníte 50%.

S padesátkou neporadím, ale když ji nevyžadovali na živnostenském, tak snad nebude příliš zajímat ani nikoho dalšího. Ledaže by se stal nějaký prů...

Offline

 

#3 2009-04-20 23:38:53

Arny
Člen/ka

Re: Řemeslná + volná živnost,jak na výdaje???

k vyhlášce 50/78, doporučuji si jí prostudovat. Pokud chcete dodržovat zákony, tak jako OSVČ musíte mít paragraf 8 !!! a pravidelně přezkušovaný. Ve vyhlášce jsou uvedeny veškeré náležitosti k získání. Obraťe se na nějakého elektrikáře, který Vám řekne, kde je školící středisko ve Vašem okolí. Cena za školení a zkoušku cca do 2000,-. Zde je k dispozici vyhláška http://elektrika.cz/obrazek/50_1978%20Sb.zip Doporučuji také portál elektrika.cz a její diskuzi, kde se tomuto tématu obsáhle věnují.

Offline

 

#4 2009-04-22 13:09:55

Joest
Člen/ka

Re: Řemeslná + volná živnost,jak na výdaje???

Děkuji za obě dvě rady, přesně toto jsem hledal :-)
  No nejsem si právě jist, zda-li ke své řemeslné živnosti (budu se v ní zabývat především stavbou PC, standardní práce s PC komponentami), bude vůbec tato vyhláška potřeba. Nebudu totiž vyrábět žádné el. součástky nebo něco podobného, nebo zasahovat do rozvodů NN 220V, ačkoli je toto všechno spojeno v názvu mého řemeslného oboru. Není tu někdo s obdobným řemeslem a podobnou prací kdo by poradil, případně spíše upřesnil jak toto sám řeší nebo řešil???
  Jen bych ještě požádal o upřesnění k první odpovědi. Bude tedy stačit, když zavedu jakésy 2 řady číslování faktur, z nichž do jedné budu řadit faktury vystavené za příjem z volné živnosti a do druhé ze řemeslné? Děkuji za odpoveď.

Editoval Joest (2009-04-22 13:15:10)

Offline

 

#5 2009-04-22 21:58:52

Zdena
Moderátorka

Re: Řemeslná + volná živnost,jak na výdaje???

Druhy příjmů podle procenta výdajů můžete rozlišit jakkoliv, například:
a) zavedete dvě číselné řady vydaných faktur
b) povedete jednu číselnou řadu. Na příjmy, u kterých uplatníte 60% budete vždy vystavovat samostatnou fakturu. Z textu faktury bude zjevné, že se jedná o příjem z řemeslné živnosti, kopii si můžete pro sebe nějak označit, třeba si na ni namalujte kytičku:-)  Na konci roku rozdělíte (zaplacené) faktury na 2 hromádky a sečtete příjmy z každé hromádky zvlášť
c) povedete jednu číselnou řadu. Na jedné vystavené faktuře budete mít příjmy jednak ze živnosti volné, jednak z živnosti řemeslné - pak by na vydané faktuře měly být alespoň dva řádky, ze kterých bude možné vyčíst, jaké práce jste fakturoval. Na svých kopiích faktur si opět můžete označit příjmy, ke kterým budete uplatňovat výdaje různým procentem, třeba si dělejte barevné puntíky. Na konci roku budete muset ze všech faktur vyzobat a vysčítat příjmy podle barvy puntíků:-)

Offline

 
  • Index
  •  » Živnosti
  •  » Řemeslná + volná živnost,jak na výdaje???

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB