Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-04-14 15:43:51

zdena.kr
Člen/ka

Vyřazení auta v průběhu roku

Zdravím, potřebuji převést účetně auto z firmy FO do osobního majetku a to v 1/2 roku. FO vede účetnictví.
Od poloviny roku by podnikatel auto používal dál, ale účtoval by si km a náhrady.
1. doplatil leasing - auto zařadíme do majetku.
2. vyřadíme a doúčtujeme zůstatkovou cenu do tržeb

toto vše dělám proto, že podnikatel přestal být plátcem DPH a myslel si, že už nepotřebuje účtenky od nafty. Takže jsme museli vyřídit odklad a teď přemýšlým jak na náklady.  Ale není mi jasné, jestli může část roku počítat skutečné náklady a část roku paušál. 

                                    Díky moc Zdena

Offline

 

#2 2009-04-15 00:00:48

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení auta v průběhu roku

1. Ano, je nutné zařadit alespoň na 1 den kvůli daňové uznatelnosti uplatněného nájemného. Buď na 022, nebo na 501 (+ do operativní evidence) - podle výše odkupní ceny a podle vnitřní směrnice. Někdo účtuje do HM i auto v odkupní ceně 1.000,- Kč.

2. Vyřazení  HM přes účet 491/022, pokud budete vyřazovat drobný, pak jen zápis o vyřazení do OE. Žádná tržba - FO majetek neprodává, nýbrž vyřazuje do osobního užívání.

Do doby než doplatí leasing má auto v nájmu, takže může uplatňovat pouze prokázané výdaje. Po doplacení - třeba v půlce roku - je možné auto vyřadit do osobního užívání a uplatňovat náhradu za spotřebované PHM. Pozor - nemá nárok na základní sazbu náhrady 4,10 Kč/km.
Povinné ručení a havarijní pojištění, které se vztahuje k období po vyřazení auta z OM, nebude daňově uznatelné.
Předpokládám, že se jedná o osobní auto a nemusíte řešit DPH.

Zdravím     Zdena

Offline

 

#3 2009-04-15 15:22:16

zdena.kr
Člen/ka

Re: Vyřazení auta v průběhu roku

děkuji moc za radu, ale my potřebujeme ty 4,10 Kč tak přemýšlým jak to udělat. Toto auto on stejně prodal v říjnu. Snad by stačilo se s kupujícím dohodnout a přepsat datum na 6/08 a pak používat auto manželky. To by snad šlo ne ? Já moc nerozumím tomu, proč nemá nárok na náhradu. Prosím o vysvětlení.
                 Ještě jednou díky moc   Zdena

Offline

 

#4 2009-04-16 18:00:36

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení auta v průběhu roku

Ano, to by šlo. Předpokládám, že auto manželky není pouze jejím vlastnictvím, ale je součástí společného jmění manželů. Výdaje na dopravu pak bude uplatňovat podle § 24/2/k) bod 3. ZDP - výdaje na dopravu vlastním vozidlem - sazba základní náhrady (4,10) + náhrada za spotřebované PHM.

V uvedeném ustanovení pak najdete i omezení výdajů při používání vlastního auta, které bylo zahrnuto v OM poplatníka, nebo bylo předmětem leasingu (nájemné bylo uplatněno jako daňový výdaj) - zákon připouští pouze náhradu za spotřebované PHM.

Základní náhradě se často říká amortizace - umoření, umořování. V souvislosti s hmotným majetkem amortizace vyjadřuje přenášení hodnoty hmotného majetku do spotřeby (produkce) v podobě odpisů, vyjadřuje tedy úbytek hodnoty, opotřebení majetku.
U auta, které bylo zahrnuto v OM, se předpokládá, že bylo odpisováno a jeho opotřebení už se jednou přeneslo do výdajů formou odpisů HM. Po vyřazení by si tedy poplatník uplatňoval amortizaci podruhé. Totéž u leasingu - předpokládá se, že už jste si jednou uplatnila hodnotu auta (nebo její část) v daňových výdajích.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB