Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-04-11 11:35:25

volgograd
Člen/ka

Faktura před založením živnosti?

Chci se zeptat na jednu věc:
Budu si zakládat živnost "ted někdy". Nějakou práce jsem už v této oblasti udělal a zákazník chce, abych mu už poslal fakturu a on mi to mohl zaplatit. Problém je, že jsem četl že bych měl fakturu vystavit až když budu mít živnostenský list. Ale ted nemám mco čas to zařizovat a běhat okolo toho. Navíc to pak i po vyřízení nějakou dobu trvá než to přijde atd. Takže se chci zeptat (protože ty peníze od zákazníka potřebuju). Jestli bych mu mohl vystavit fakturu už teď, když ještě ŽL nemám (a nemám ani to IČO, DIČO nebo co) a on že by mi ty peníze poslal už ted. Až pak budu mít živnost a budu na začátku dalšího roku podávat danové přiznání, tak tyhle příjmy do toho pochopitelně hodlám uvést, jako už příjmy z živnosti. Nechci stát okrádat, chci ty peníze mít jen co nejdříve a nemám čas se ted otravovat a řešit založení živnosti (to udělám tak do měsíce řekněmě). Můžu teda vystavit tu fakturu? Nebude v tom problém...? (opět podotýkým že peníze státu přiznám)

Offline

 

#2 2009-04-13 18:40:33

Zdena
Moderátorka

Re: Faktura před založením živnosti?

Pojem faktura není v našem právním řádu nijak upraven (zmiňuje jí pouze obchodní zákoník), takže jí může vystavit kdokoliv a kdykoliv, žádný problém:-)

Offline

 

#3 2009-04-14 19:14:17

Re: Faktura před založením živnosti?

Pokud ale na faktuře nebude dodavatelovo IČ, pak myslím, že mu ji odběratel vrátí...

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB