Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-04-04 17:11:09

kamenda
Člen/ka

Odpočet DPH u nového automobilu

Dobrý den,
četl jsem, že ne každému se vyplatí odpočet DPH z ceny nového vozu.
Proto mám dotaz a asi se budu opakovat s některou z níže uvedených diskuzí, proto se omlouvám.
Podnikám v oblasti finančního poradenství a nejsem prozatím plátcem DPH (OSVČ).
Po 1. dubnu se změnou zákona o DPH bych nerad udělal kvůli 70tis závažnou chybu.

1. Koupím-li auto jako občan a zaplatím-li SD, tzn. auto nebude předmětem obchodního majetku, mohu si do nákladů dát pouze náklady na PHM a zaplacené pojistné popř. i případné opravy atd.?

2. Je možnost koupit automobil jako občan a následně jej vložit do podnikání reálná? Přihlásím-li se k DPH pak i s odpočtem DPH (vrácení od FU) nebo tento prodej musí proběhnout přes autobazar?

3. Budu-li jako plátce DPH, stává se nový automobil automaticky obchodním majetkem, já jej musím vést a odepisovat a platí na něj po účetním odepsání a vyřazení z OM další 5letá lhůta. Po celou dobu vedení auta v účetnictví budu muset platit SD a podávat 1/4letní DPH  (jelikož jsem uplatnil odpočet DPH)?

4. Jaké jsou povinnosti, odhlásím-li se jako plátce DPH dříve než auto bude vyřazeno z účetní evidence?

5. V případě, že se během 5 let stane autonehoda a auto se stane nepojízdným, prodám vrak atd. jak je to s DPH?

Děkuji za Váš čas

Offline

 

#2 2009-04-10 00:17:04

Zdena
Moderátorka

Re: Odpočet DPH u nového automobilu

1. Auto budete v každém případě kupovat jako občan - jste fyzická osoba a je úplně jedno, zda je auto psané na RČ, nebo na IČ. Buď je vložíte do obchodního majetku a pro účely daně z příjmů si budete uplatňovat prokázané výdaje (odpisy hmotného majetku, povinné ručení, havarijní pojištění, dálniční známku, mytí auta, opravy, PHM podle paragonů atd.), nebo si je ponecháte jako čistě soukromé a pak si můžete uplatnit náhrady - základní náhradu 3,90 Kč za ujetý km a náhradu za spotřebované PHM. Silniční daň platíte v obou případech.

2. Ano - viz odpověď k bodu 1. Pokud se po koupi auta zaregistrujete jako plátce DPH, pak máte možnost uplatnit odpočet daně, ale jen v případě, že jste před tím vložil auto do obchodního majetku (OM pro účely daně z příjmů není totožný s OM pro účely DPH, abychom si to nekomplikovali tak předpokládejme, že auto bude v OM z pohledu obou zákonů). Forma vložení majetku do OM není předepsána, stačí založit kartu majetku (evidence HM pro účely daně z příjmů), nebo alespoň zapsat do notýsku seznam obchodního majetku pro účely DPH. Nárok na odpočet se v těchto případech uplatňuje podle § 74 zákona o DPH (změna režimu) v prvním daňovém přiznání k DPH.

3. Pokud si uplatníte odpočet DPH, pak máte povinnost evidovat vozidlo jako obchodní majetek - viz § 100/2 ZDPH. Forma evidence není předepsána. Pětileté testovací lhůty jsou dvě:
1. pro účely daně z příjmů - auto sledujete ještě 5 let po vyřazení z obchodního majetku, v obchodním majetku může být před vyřazením jakkoliv dlouho, třeba jen 1 měsíc, nebo 10 let. Pokud je v této době prodáte, pak přiznáváte příjem (ke kterému si jako výdaj můžete uplatnit zůstatkovou cenu auta v případě, že jste uplatnil odpisy HM jen částečně, nebo jste se rozhodl odpisy daňově neuplatnit vůbec).
2. pro účely DPH - uplatněnou DPH z hmotného majetku sledujete 5 let ( počítáno včetně roku, ve kterém jste si uplatnil odpočet) a pokud se v průběhu této doby změní nárok na odpočet, který jste si při pořízení majetku uplatnil, pak musíte provést úpravu odpočtu  - vrátit poměrnou část uplatněné daně podle § 78 ZDPH. Nárok na odpočet se může změnit například tehdy, když auto začnete používat též pro plnění, která jsou osvobozena od daně bez nároku na odpočet (kromě finančního poradenství začnete pronajímat byty neplátcům a auto budete používat i pro tyto účely). Pětiletá testovací lhůta platí též při zrušení registrace viz bod 4.

4. Pokud zrušíte registraci k DPH dřív, než po 5 letech od uplatnění odpočtu DPH z auta, pak budete část odpočtu zase vracet, tentokrát podle § 78 ZDPH (opět změna režimu). Například: stanete se plátcem k 1.5.2009, k tomuto datu uplatníte nárok na odpočet (při příležitosti změny režimu), nebo auto koupíte až po registraci a uplatníte si nárok třeba 31.12.2009. Po roce od registrace můžete požádat o její zrušení, takže od června 2010 nebudete plátcem této daně. V posledním přiznání k DPH budete povinen snížit uplatněný nárok a čtyři pětiny uplatněné DPH zase vrátíte státu.

5. Při prodeji auta, nebo jen vraku (bez erzetek) odvádíte DPH z ceny, za kterou jste auto, či vrak prodal.

6. Pokud se v době, kdy budete plátcem DPH, rozhodnete auto trvale vyřadit do osobního užívání, pak při vyřazení odvádíte DPH buď z ceny obvyklé (například z ceny, za kterou by auto prodal nejbližší autobazar), nebo z celkových nákladů, vynaložených na pořízení auta (použije se v případě, že nelze cenu obvyklou zjistit).

7. V případě, že hodláte auto využívat pro podnikání a zároveň pro soukromé účely, se připravte na odvod DPH podle § 14, odst. 4, písm. a)  ZDPH - dočasné využití obchodního majetku pro osobní spotřebu plátce je považováno za poskytnutí služby. Základem daně je - kopíruji znění zákona platné od 1.4.2009:
"výše celkových nákladů vynaložených na poskytnutí služby ke dni uskutečnění zdanitelného plnění" .

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB