Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-03-22 11:16:01

Moli
Člen/ka

Soukr.vozidlo jednatele,cest.náhrady-není zaměstnanec

Prosím o radu,jak správně uplatnit cest.náhrady u jednatele, který není v s.r.o. zaměstnán, má jen uzavřenou smlouvu o výkonu funkce jednatele a smlouvu o výkonu funkce technika - obě bez nároku na mzdu či plat, kde má uvedeno, že mu společnost bude hradit veškeré prokazatelné náklady s výkonem funkce spojené.
Vede si  knihu služ.jízd - může společnost do výdajů uplatnit náhrady za PHM, ale i sazbu zákl. náhrady za 1km? Může postupovat ve výpočtu jako kdyby byl jednatel "zaměstnanec"? Nebo nemá na sazbu zákl.náhrady nárok? Silniční daň uhradí jednatel sám a pak ji "přefakturuje" s.r.o. a nebo může s.r.o. uhradit silniční daň ze svého účtu? DP za sil.daň bude podávat jednatel, jako soukr.osoba a nebo společnost? 
Kdyby neměl na zákl.náhradu za používání vozidla nárok, může si nárokovat např.mytí vozu,pneu,drob.údržbu auta?

Moc děkuji za radu a odpověď

Offline

 

#2 2009-04-07 01:36:37

Zdena
Moderátorka

Re: Soukr.vozidlo jednatele,cest.náhrady-není zaměstnanec

Při výpočtu cestovních náhrad postupujte stejně, jako kdyby byl jednatel zaměstnancem. Základní sazba náhrady (a je jedno, čí auto používá, jenom to nesmí být auto zaměstnavatele) + náhrada za spotřebované PHM + případné stravné (při tuzemské cestě nad 5 hodin). Silniční daň platí zaměstnavatel, můžete volit denní sazbu, pokud to bude výhodnější. Přiznání k SD podává poplatník, tedy s.r.o. Platí za předpokladu, že jednateli nevznikla povinnost platit SD z jiného důvodu, například používání auta k vlastnímu podnikání.

Offline

 

#3 2009-04-07 21:52:40

Moli
Člen/ka

Re: Soukr.vozidlo jednatele,cest.náhrady-není zaměstnanec

Paní Zdeno, moc děkuji za odpověď, velice jste mi pomohla a musím poděkovat i za tyto báječné stránky. Moli

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB