Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-03-20 13:06:11

Stanislava
Člen/ka

Peněžní deník

Dobrý den,

doufám, že toto bude dnes už poslední dotaz.:)

Mám udělaný peněžní deník pro plátce DPH i s pokladnou a bankou. Mám např. doklad za PHM - celkem - 1470,- , na účtence je ZD - 1235,46 a DPH - 234,74. Pak je tam zaokrouhlení -0,20. Takže já si dám výdaj pokladna - 1470,-, Daň. náklad - 1235,46 a do přiznání DPH dám 234,74. Ten malý rozdíl 0,20 nemám vůbec řešit?

Já vím, je to taková blbost, ale bojím se FÚ.:))

Děkuji za odpověď. Stanislava

Offline

 

#2 2009-03-29 00:52:03

Zdena
Moderátorka

Re: Peněžní deník

U dokladů za PHM počítám daň shora: 1 470 * 0,1597 = 234,76 (nebo můžete zaokrouhlit na celé měnové jednotky - 235 Kč, nechávám v haléřích) a zbytek je základ daně. Tento postup při výpočtu je v souladu s ustanovením § 37/2 ZDPH.

Offline

 

#3 2009-03-31 13:22:24

Stanislava
Člen/ka

Re: Peněžní deník

Děkuji za odpověď, takže i když je na dokladech vyčísleno DPH a ZD, tak si ho mám přepočítat, tak jak uvádíte, aby mi to sedělo a neměla jsem tam žádná zaokrouhlení? Myslela jsem, že když je DPH vyčísleno, tak se musí i v takové výši dávat do přiznání. Děkuji Stanislava

Offline

 

#4 2009-04-01 21:57:49

Zdena
Moderátorka

Re: Peněžní deník

Paragony za PHM považuji za zjednodušené daňové doklady - neobsahují všechny náležitosti běžného DD - takže za správnost vypočtené daně odpovídám já (§ 26/5 ZDPH) a to i v případě, že je na dokladu vyčíslena. Tento způsob výpočtu jsem vám navrhla jen jako možnost. Já jej používám hlavně proto, že mě unavuje hledat na titěrných dokladech ještě menší čísílka, zvlášť když je u každého prodejce musím hledat jinde. Celková částka je vždy větším písem a tučně, takže ji vidím hned a DPH mi vypočítá a rozepíše (na ZD a daň) program.
Také můžete opsat DPH z paragonu (částka je vždy nižší, než při výpočtu shora, takže nešidíte erár a nikdo vám to nebude mít za zlé) a základ daně také. Při malém množství dokladů byste mohla zaokrouhlení přihodit k základu daně, vy ale budete mít dokladů hodně a za celé čtvrtletí by vám pak nesouhlasil vykázaný základ daně a daň. Se zaokrouhlením můžete naložit různě, záleží na tom, jestli pracujete v nějakém SW, nebo píšete deník ručně, případně v excelu. Pokud používáte SW, tak dejte zaokrouhlení do nulové sazby, abyste se dostala na částku, kterou jste vydala z pokladny. Pokud vyplňujete ručně a neděláte si kontrolní součty (zda výdaje z pokladny a banky odpovídají výdajům daňovým a nedaňovým), tak se tím dvacetníkem ani nemusíte zabývat, když nebudete chtít. Nebo jej zapište do provozní režie, nebo do daňových příjmů - podle toho, zda bude zaokrouhlení vaším výdajem, nebo naopak příjmem. Je celkem jedno, jak se zařídíte, protože jde z daňového hlediska o zanedbatelné částky.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB