Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-03-20 12:46:21

Stanislava
Člen/ka

Daňová evidence plátce DPH v Kč a v EUR

Dobrý den,

ještě bych měla dotaz ohledně vedení DE. Je mi jasné, jak se vede DE, když jsme plátci DPH, ale mám trochu zmatek v dokladech, když některé mám v Kč a jiné v EUR. Např. faktury vystavuji jak v Kč, tak i v EUR. Na vystavené faktuře uvádím kurz ke dni vystavení faktury, kterým mám i přepočítané DPH a ZD (fakturuji v EUR české firmě), takto vypočítané DPH si tedy uplatním? Pak mi ale firma uhradí takto vystavenou fakturu v EUR a já mám tuto částku přepočítat kurzem, kdy mi částka přišla na BÚ a dát jí do DE? Kurzové rozdíly by tam vlastně neměly být, protože do DE dávám pouze částku, která mi přijde zaplacená na BÚ.

Děkuji moc za odpověď. Stanislava

Offline

 

#2 2009-03-20 13:33:31

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňová evidence plátce DPH v Kč a v EUR

Mám ještě doplňující dotaz. Když mám paragon na 355 EUR za mýtné, mohu přepočítat tuto částku kurzem ČNB, kdy byl doklad vystaven a tuto korunovou částku si dát do peněžního deníku? Nerada bych vedla DE ve dvou měnách.

Když byl doklad vystaven v neděli, tak mám použít kurz z pondělí?

Děkuji za odpověď. Stanislava

Offline

 

#3 2009-04-17 21:24:53

Zdena
Moderátorka

Re: Daňová evidence plátce DPH v Kč a v EUR

Z vystavené faktury přiznáte DPH v takové výši, v jaké jste ji uvedla na faktuře. Až vám firma zaplatí, tak přijatou cizí měnu přepočítáte na Kč (podle vámi předem stanoveného způsobu přepočtu příjmů v cizí měně), z vypočítané částky odečtete DPH, kterou jste uvedla na vydané faktuře a zbytek bude příjmem z podnikání.

S paragonem za mýtné můžete naložit tak, jak píšete. Pokud přepočítáváte denním kurzem ČNB (nestanovili jste si pro přepočet pevný kurz), pak použijte ten, který platil v neděli - tedy páteční.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB