Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-03-20 09:40:21

Jitas
Člen/ka

Vyřazení autobusu s obch.majetku+prodej

Zdravím,

měla bych prosbu o radu, jestli se lze vyhnout zahrnutí příjmu z prodeje vozidla do vyměřovacího základu pro soc. a zdr. pojištění u OSVČ. Jedná se o prodej autobusu, byl zakoupen v prosinci 2007 a zahrnut do obchodního majetku, v r. 2007 na něj nebyl uplatněn odpis.Hned v únoru 2008 byl bus prodán - za podstatně vyšší cenu, než byla pořizovací (neptejte se mě, jak se to dotyčné osobě podařilo :-) Tím pádem vyskočil dost příšerný daňový základ i po uplatnění zůstatkové ceny (tedy de facto pořizovací) do výdajů. Tím pochopitelně vznikly hrůzné vyměřovací základy pro soc. a zdr. pojištění. Je možné se navýšení vyměřovacích základů pro pojistné vyhnout tím, že v lednu 2008 autobus vyřadím z obch. majetku (jedná se o neplátce DPH), tudíž bude prodán jako soukromý majetek a příjem z prodeje busu zahrnu do příjmů podle § 10 ZDP? Není tento postup napadnutelný jako účelový? Předem moc děkuji všem za radu.

Offline

 

#2 2009-03-21 22:33:02

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení autobusu s obch.majetku+prodej

Samozřejmě, že je to možné:-)
Zdanění v § 10 bude stejné, jako v § 7 - proti příjmu postavíte zůstatkovou (v tomto případě pořizovací) cenu. Spočítáte a odvedete daň ve stejné výši, jako kdybyste zdanili v § 7, takže z hlediska daně z příjmů v tomto postupu nevidím nic účelového a nevidím důvod, proč by FÚ měl postup napadat.

O zařazení a vyřazení majetku si fyzická osoba rozhoduje sama a zdravotní pojišťovna, ani OSSZ jí do toho nemají co kecat:-)

Offline

 

#3 2009-03-22 00:12:19

Jitas
Člen/ka

Re: Vyřazení autobusu s obch.majetku+prodej

Moc děkuji za odpověď. Jen nevím, jestli by nebyl problém v tom, že kupní smlouva (poplatník autobus prodal přes leasingovou společnost) je sepsána na IČO a je tam i razítko prodávajícího a peníze za prodej přišly na podnikatelský účet...i když jak říkáte, daň bude ve stejné výši jako by byl bus prodán z obch. majetku, takže FÚ si přijde na své a OSSZ nebo ZP asi nepřijde kontrolovat kupní smlouvu...Ještě jedna věc: prodej se uskutečnil 5. 2. a poslední fakturovaná jízda autobusem odběrateli byla 3. 2. Je možno převést  bus do osobního vlastnictví 4.2. a 5. 2. hned prodat? Možná se ptám hloupě, myslím, že by to snad nemělo vadit, jen se chci ujistit. Ještě jednou děkuji.

Offline

 

#4 2009-03-24 22:02:42

Zdena
Moderátorka

Re: Vyřazení autobusu s obch.majetku+prodej

Udělala bych to tak, jak píšete. U fyzické osoby je jedno, zda je smlouva napsaná na IČ, nebo na RČ - stále je to jedna a tatáž fyzická osoba. Totéž platí o účtu - je jedno, zda je podnikatelský, nebo soukromý, oba patří fyzické osobě.

Offline

 

#5 2009-03-25 09:33:28

Jitas
Člen/ka

Re: Vyřazení autobusu s obch.majetku+prodej

Paní Zdeno, moc děkuji za ochotu pomoct.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB