Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-03-16 21:27:48

miruska.j
Člen/ka

Lesní hospodářství

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak to je s uplatňováním výdajového paušálu u lesního hospodářství. Dnes jsem se dozvěděla, že pokud nebude poplatník majitelem lesa nebo nemá les v pronájmu, tak si nemůže uplatňovat výdaje ve výši 80%. Platí toto pravidlo i pro poplatníky, kteří v tomto oboru podnikají bez živnostenského listu - tuším, že je to nějaké povolení od obce, které se pro tuto činnost vydávalo (netuším jestli se stále vydává). Kolik % si pak bude moct tento poplatník uplatnit. A pokud bude mít poplatník živnostenský list na lesní hospodářství - tak je to 50% (zase za podmínky, že nevlastní les). A pokud nemá poplatník ani živnostenský list ani žádné jiné povolení? Tak by to bylo 40% nebo můžu taky 50%?
Druhá část dotazu se týká toho, pokud to bylo špatně uplatňováno a FÚ by na to přišel, jak bude postupovat. Doměří daň a penále z doměrku? Neplatí se žádná pokuta? Pokud by stejně i po opravě nevyšla v předchozích letech žádná daň, řešil by to nějak správce daně? Je lepší podat ďodatečná dańová přiznání nebo bude lepší tiše doufat, že na nás nepřijde řada.
Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2009-03-22 09:19:54

miruska.j
Člen/ka

Re: Lesní hospodářství

Ještě mě napadl jeden dotaz k výše uvedenému z 16.3. (pokud budete mít chvilku prosím o odpověď na oba dotazy - moc děkuji).
Když bychom se rozhodli pro dodatečná přiznání a pokud měl ale příjmy pouze z lesního hospodářství, i když ne ve vlastním lese. Může použít v předchozích letech ustanovení §7c, odst.4, písm. j, platného pro rok 2006 a 2007.
Předem děkuji za odpovědi na oba mé dotazy ohledně lesního hospodářství.

Offline

 

#3 2009-03-29 22:40:09

Zdena
Moderátorka

Re: Lesní hospodářství

Zemědělský podnikatel (evidovaný u obecního úřadu) může uplatnit výdaje ve výši 80% příjmů, musí ale les vlastnit, nebo mít v nájmu.

Pokud má ŽL (poskytování služeb pro zemědělství, zahradnictví, rybníkářství, lesnictví a myslivost, nebo činnost odborného lesního hospodáře, nebo nakládání s reprodukčním materiálem lesních dřevin), pak uplatňuje paušál 50% - jedná se o živnost neřemeslnou.

Nevím, zda v lesním hospodářství existuje podnikání podle zvláštních předpisů, ale zřejmě ano, když na tyto příjmy nevztahoval MZD. Hospodář by musel mít ke své činnosti nějaké oprávnění, zřejmě nějakou licenci od MZ, např. http://www.mze.cz/Index.aspx?ch=77& … p;val=2620 ale to jen odhaduji. V případě podnikání podle zvláštních předpisů by si mohl uplatnit výdaje ve výši 40% příjmů.

V případě, že nemá ke své činnosti vůbec žádné oprávnění, zdaňuje příjem podle § 10 ZDP jako ostatní příjmy - zde je možné uplatnit pouze výdaje, které prokazatelně vynaložil.

Pokud chybně uplatňoval výdaje, pak FÚ doměří daň a úrok z prodlení, pokuta se neplatí. Jestli by stejně nevyšla žádná daň, tak bych dodatečné přiznání nepodávala.

Jestliže měl příjmy z lesního hospodářství podle § 7/a),b), nebo c)  (nešlo o ostatní příjmy podle § 10), tak nemusel respektovat MZD. K příjmům ze živnosti nepotřebuje vlastnit les.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB