Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-03-05 16:28:53

trinit
Člen/ka

Převod auta na N1

Dobrý den, v srpnu 2008 jsem uzavřela fin. leasing na osobní automobil zn. Seat Leon. Až v březnu 2009 jsem se stala plátcem DPH, tzn., že v době pořízení auta jsem o DPH nepřemýšlela a Seat Leon, který lze po úpravě (mřížka) zaregistrovat jako N1, jsem nechala zapsat jako M1. Lze nyní, vzhledem k nové skutečnosti plátcovství DPH od 1.3.2009 uvažovat o změnu registace auta na třídu N1 z toho důvodu, aby bylo možné odpočítávat DPH z leasingových splátek? Je možné, aby např. od 1. dubna 2009 bylo auto zaregistrováno jako N1 a počínaje splátkou za duben se dalo odpočítat DPH? U leasingové společnosti jsem se informovala, změna na N1 stávajícího vozu je z hlediska leasingové smlouvy možná. Dále, auto je na fin. leasing nasmlouváno pro nepodnikatele. Lze nyní upravit smlouvu tak, aby auto bylo nasmlouváno na OSVČ nebo to není nutné k tomu, aby se výše zmíněná daň dala odpočítávat? Děkuji.

Offline

 

#2 2009-03-10 12:12:19

Zdena
Moderátorka

Re: Převod auta na N1

Myslím, že lze uvažovat o přestavbě na N1. Pokud bude proveden zápis do TP (zřejmě též změna předmětu pronájmu v leasingové smlouvě), pak byste mohla ze splátek, které se uskuteční po přestavbě, uplatňovat DPH.

U fyzické osoby je jedno, jestli je smlouva napsaná na IČ, nebo na rodné číslo, hlavně musí být na splátkovém kalendáři, který je daňovým dokladem, vaše DIČ.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB