Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-02-28 09:36:22

maro
Host

propůjčení vozidla

Dobrý den,můžu si půjčit od otce auto do podnikání?Má zaplacenou siln.daň,ale auto nevyužíval.Co si mohu uplatnit-lístky od benzínu a náklady na údržbu a opravu?Smlouva mezi námi bude bezplatná.
A dotaz ještě z jiného soudku:Manželka měla příjmy od zaměstnavatel cca 66000,- v řádku č:1a 2(potvrzení od zaměstnavatele),můžu si jí uplatnit?Nevím co s pojistným a základem daně-to se tam taky počítá?
Děkuji za rady Maro

 

#2 2009-03-01 00:41:22

Zdena
Moderátorka

Re: propůjčení vozidla

Pokud se bude jednat o bezplatnou výpůjčku, pak si uplatníte pouze náhradu za spotřebované pohonné hmoty.

Manželku si můžete uplatnit - započítává se její hrubý příjem ze závislé činnosti - řádek 2.

Offline

 

#3 2009-04-10 11:29:28

novakovpetra
Člen/ka

Re: propůjčení vozidla

Dobrý den, pronajala jsem si k mému podnikání osobní vozidlo na základě nájemní smlouvy za úplatu a zajímalo by mě , co všechno si můžu uplatnit do nákladů a kdo platí silniční daň, když je pronajímatel občan-nepodnikatel anebo 2. možnost je to OSVČ. Děkuji Petra Nováková

Offline

 

#4 2009-04-14 23:58:44

Zdena
Moderátorka

Re: propůjčení vozidla

Do nákladů si můžete uplatnit prokázané výdaje, spojené s pracovními cestami - spotřebu PHM, dálniční známku, parkovné, havarijní pojištění, běžnou údržbu auta, drobné opravy, dále zaplacené nájemné. 

Silniční daň platí ten, kdo je zapsaný v TP a je jedno, zda je běžným občanem, nebo OSVČ.

Offline

 

#5 2009-06-03 07:23:31

novakovpetra
Člen/ka

Re: propůjčení vozidla

Dobrý den, můžu si dát občerstvení jako je káva a voda do daňových nákladů? Ještě mám další dotaz, na jaký účet mám dát pokutu za špatné parkování? Budou obojí nedaňové náklady? Děkuji
Petra Nováková

Offline

 

#6 2009-06-03 23:42:30

Zdena
Moderátorka

Re: propůjčení vozidla

Jakou souvislost má dotaz s propůjčením vozidla?
Občerstvení pro klienty nedaňově, jde o výdaj na reprezentaci. Vodu pro zaměstnance lze za určitých podmínek účtovat daňově. Pokutový blok za parkování na 545, nebo ještě lépe vyhodit.

Offline

 

#7 2009-08-05 18:46:05

Jan Blažek
Člen/ka

Re: propůjčení vozidla

Dobrý den,

pro využití nově zavedené možnosti paušálního výdaje na dopravu /5.000,- resp.4.000,- Kč měsíčně/ jsem smluvně pronajal osobní automobil vedený na moje jméno manželce. ( já i ona jsme OSVČ) Manželka se přihlásila na FÚ k silniční dani a daň svým jménem zaplatila. Protože v jedné z předcházejících odpovědí píšete, že silniční daň platí ten, kdo je napsaný v TP (to jsem já), je velkou chybou, že daň zaplatila manželka ?

Děkuji Vám

HonzaB,

Offline

 

#8 2009-08-06 22:11:01

Zdena
Moderátorka

Re: propůjčení vozidla

Předpokládám, že automobil je ve vašem výlučném vlastnictví, nabyl jste jej před uzavřením manželství, nebo darováním v době manželství ... zkrátka nejde o majetek, který je součástí společného jmění manželů, takový byste nemohl manželce pronajmout.

Jako plátce silniční daně jste se měl raregistrovat vy a vy také budete podávat přiznání k dani silniční. Daň může zaplatit manželka (a uplatnit si výdaj na podnikání), ale pod vaším daňovým identifikačním číslem. Zajděte na FÚ, tam vám poradí, jak to dát do pořádku.

Offline

 

#9 2009-08-06 23:20:37

Jan Blažek
Člen/ka

Re: propůjčení vozidla

Děkuji za odpověď a prosím ještě o upřesnění výlučného vlastnictví auta. Pře uzavřením manželství jsem jej nenabyl ani v době trvání manželství
mi nebylo darováno. Protože jsem sám rovněž OSVČ, měl jsem auto původně v majetku firmy a nějakou dobu po jeho odepsání jsem jej z majetku firmy vyřadil a dál mi zůstalo na moje jméno. Stává se toto auto po vyřazení z obchodního majetku společným jměním manželů, nebo je
i nadále moje a je to jedna z dalších dalších variant, kdy ho můžu manželce pronajmout ?
Děkuji
HonzaB

Offline

 

#10 2009-08-07 00:41:06

Zdena
Moderátorka

Re: propůjčení vozidla

Pokud jste auto koupili za dobu trvání manželství, pak je součástí společného jmění manželů i když bylo nějaký čas zahrnuto ve vašem obchodním majetku. V tom případě je pronájem zbytečný (o pronájmu by se dalo uvažovat v případě, že byste měl auto stále ještě zařazeno ve svém OM) a manželka s tímto autem může zacházet jako s vlastním, vždyť jí patří stejným dílem, jako vám. Manželka si tedy může uplatnit paušální výdaj na dopravu za vlastní vozidlo.

Offline

 

#11 2009-11-10 23:52:47

novakovpetra
Člen/ka

Re: propůjčení vozidla

Dobrý den, pronajala  jsem si do firmy s.r.o. auto za úplatu a uplatňuji si do nákladů veškeré náklady spojené s provozem vozidla. Je pravda, že silniční daň platí a podává přiznání k silniční dani pronajímatel, který je zapsaný v TP? Ještě před pronajmutím auta jsem se však přihlásila k silniční dani s úmyslem mít auto v majetku, musím v tomto případě podat přiznání k silniční dani s nulovou platbou? Názory na tento dotaz se mně totiž docela různí.Děkuji
Petra Nováková

Offline

 

#12 2009-11-14 18:20:23

Zdena
Moderátorka

Re: propůjčení vozidla

Poplatníkem daně silniční je osoba, která je zapsaná v TP vozidla, tedy pronajímatel. Pokud jste jako fyzická osoba uzavřela nájemní smlouvu se svojí společností, pak budete platit daň vy.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB