Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-02-25 08:47:57

Stanislava
Člen/ka

Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Dobrý den,

mám dotaz ohledně os. auta zařazeného do obch. majetku, do nákladů si dávám odpisy a dělám knihu jízd, kde používám náhradu 4,10/km a prům. cenu nafty - 31,68 Kč/l. Tudíž si asi nemohu dát k tomu do nákladů - např. autolano, dáln. známku, nemrznoucí směs, povinné ručení, atd. nebo ano?

Pokud nemám na dokladu vyčíslenou DPH, ale u odběratele je uvedeno DIČ, tak si mohu sama dopočítat DPH a uplatnit si ji?

V roce 2008 jsem vystavila 3 faktury se splatností v lednu 2009, takže do daň. příjmů to může jít až v roce 2009. Odběratel nám uhradil v hotovosti najednou všechny 3 faktury, jaký mu mám vystavit doklad? Žádný a sama si mám vystavit jen příjmový doklad do pokladny?
Když jsem v roce 2008 nebyla plátce a od r.2009 už jsem plátce, tak si z této faktury stejně nemohu uplatnit DPH, že né? DPH se může uplatnit jen při vystavení faktury, že?

Děkuji moc za Vaše odpovědi. Stanislava

Offline

 

#2 2009-02-28 00:17:54

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

U auta, které je zařazeno v obchodním majetku, NELZE uplatňovat žádné náhrady - ani 4,10 Kč/km, ani průměrné ceny PHM. Můžete uplatnit jen prokázané výdaje - doklady o nákupu PHM (průměrná spotřeba vás nemusí zajímat), povinné ručení, havarijní pojištění, dálniční známku, opravy a údržbu vozidla a veškeré výdaje, které s provozem vozidla souvisí.

Pokud máte na dokladu uvedenou sazbu DPH (dodavatel vystavil zjednodušený daňový doklad) a cenu celkem, pak si DPH dopočítáte sama.

Pokud vám odběratel uhradil faktury v hotovosti, tak se určitě bude dožadovat nějakého potvrzení, nejspíše vašeho příjmového pokladního dokladu.

Z vystavených faktur DPH neuplatňujete, nýbrž odvádíte. Pokud jste faktury vystavili v období, kdy jste ještě nebyli plátci, pak na nich žádná DPH nebude. Od data, které máte uvedené na osvědčení o registraci, vystavujte daňové doklady.

Offline

 

#3 2009-03-03 14:20:02

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Děkuji za odpověď. Trochu mě vyděsila, protože mám hotovou knihu jízd s náhradama. To znamená, že si do nákladů na PHM můžu dát lístky z benzínek, počet lístků je jedno? Asi by to mělo sedět nějak z průměrnou spotřebou auta, né?
Takže teoreticky bych mohla použít hotovou knihu jízd, kde mám uvedeno, že se zaplatilo za naftu 18.275 Kč a v této částce doložit doklady z benzínek?
Děkuji Vám velmi za odpověď. Stanislava

Offline

 

#4 2009-03-04 08:54:19

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Ještě doplním svůj dotaz.
Zjistila jsem, že jsme neuschovali žádné doklady od PHM, protože jak jsem se mylně domnívala, to mohu počítat náhradou. Teď nějak nevím, co s tím. Jak by měla vypadat kniha jízd? Mám jeden doklad od PHM, tak to by byla služební cesta a ostatní by byly soukromé? Stačí to tam napsat jen nějakým řádkem?
Pokud mám povinné ručení ze září, ale silniční daň jsme platili jen za říjen, list.,prosinec, tak si ho také mohu dát do nákladů? Doufám, že jo.:)
Prosím pomozte, jsem z toho všeho zoufalá.
Děkuji moc! Stanislava

Offline

 

#5 2009-03-04 21:50:28

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Pokud máte jen jeden doklad o nákupu PHM, pak byste použila knihu jízd, ale pracovní by byly jen cesty, na které máte doklad, zbytek jízd by byl soukromý. Pak byste ale musela krátit i všechny ostatní výdaje (odpisy, dálniční známku, údržbu, pojištění atd. kromě silniční daně), které jste si uplatnili, v poměru pracovních a soukromých jízd. Nemohla byste sehnat nějaké doklady o nákupu PHM od známých?

Zkuste promyslet variantu, při které by auto nebylo vložené v OM, ale nevím, zda je to u vás průchodné. Pak byste si nechala ve výdajích cestovní náhrady, které jste vypočítala, a také silniční daň. Ostatní výdaje (povinné ručení, havarijní pojištění atd.) by byly nedaňové. Pokud jste auto koupili v září, pak by mohlo být do konce roku 2008, nebo i déle  jako soukromé a teprve v roce 2009 byste je vložili do OM a začali uplatňovat prokázané výdaje.

Offline

 

#6 2009-03-05 07:46:09

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Asi by bylo nejlepší, kdyby auto nebylo vložené do OM, protože by se prokázalo daleko více nákladů. Máme 2 živnosti - poradenství a autodoprava do 3,5t (u autodopravy se jela pouze 1 zakázka). Auto máme nahlášené na odboru dopravy a i zaplacenou silniční daň. To stačí slovně napsat, že auto není v OM, třeba někam nad knihu jízd? Knihu DHM bych vyhodila a od 1.1.2009 by bylo auto v OM, tzn. jak by vypadaly odpisy? To bych auto odpisovala jen 4 roky?
Děkuji moc za odpověď!

Offline

 

#7 2009-03-05 14:23:57

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Nad knihu jízd stačí napsat, že se jedná o evidenci pracovních jízd vlastním vozidlem nezahrnutým do OM. V knize DHM pak auto povedete až od 1.1.2009.

Vstupní cenu pro odpisování určíte podle § 29 ZDP. Pokud jste auto koupili (pořídili úplatně) v období od 1.1.2008, tak použijete pořizovací cenu - takovou, za kterou jste je podle dokladů skutečně pořídili - podle faktury od prodejce. Pokud jste měli nějaké další výdaje před uvedením auta do provozu, auto například nemělo TK, vy jste dali opravit a pak jste teprve prošli technickou, tak do pořizovací ceny započítáte i tyto výdaje (v DE by byly vedeny jako nedaňové - jedná se o výdaje na pořízení hmotného majetku). Pokud jste auto pořídili úplatně před 1.1.2008 (pořízeno v době delší než 1 rok před vložením do OM), pak byste museli použít reprodukční pořizovací cenu. Nemusí být znalecký posudek, stačí zjistit, za kolik se v době vložení do OM prodává shodný typ vozidla stejného stáří u vašich nejbližších prodejců.

Odpisování majetku zahájíte až od roku 2009. Auto zatím zařadíte do odpisové skupiny 2 s dobou odpisování 5 let a rok 2009 bude prvním rokem odpisování. Na formální zařazení auta do OM a výpočet odpisů za rok 2009 máte ještě dost času. Je možné, že se v průběhu roku změní zákon o daních z příjmů a změny v době odpisování majetku (očekává se zkrácení minimální doby) budou platit zpětně už na rok 2009.

Offline

 

#8 2009-03-05 14:30:51

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Takže nechám knihu jízd a zálohu na silniční daň dám jako nedaňový výdaj. Auto jsme pořídili 9/2008, a mám fakturu z bazaru, takže použiji tuto částku.

Děkuji moc. Zachránila jste mě před pěkným penále. :)

Offline

 

#9 2009-03-05 15:27:02

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Silniční daň nechejte v daňových výdajích, skutečnost, že auto nebylo zařazeno v OM, nehraje roli.

Není zač. Také vám mohla v poklidu a bez kontroly uplynout doba, za kterou lze ještě doměřit daň a žádné penále by nebylo:-)

Offline

 

#10 2009-03-06 07:54:33

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Musím v daňové evidenci uvádět povinné ručení, atd., když jsou to stejně nedaňové výdaje? Uvádím jenom daňové výdaje. Ale to by mělo stačit, né?

Ještě k daňovému přiznání - Tabulka v příloze 1 - pohledávky na konci zdaň. období - tzn. uvedu jen nezaplacené vystavené faktury, protože zaplacené už jsou vlastně příjmy? V tabulce mám zaokrouhlovat matematicky?

Když mám ostatní příjmy, ale žádné výdaje, tak asi nemohu uplatnit výdaje procentem, že ne?

Děkuji. Stanislava

Offline

 

#11 2009-03-08 23:26:08

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Nedaňové výdaje nemusíte uvádět v DE.
Pohledávkami jsou jenom ty faktury, které nebyly k 31.12.2008 uhrazeny. Zaokrouhlujte matematicky na celé koruny.
K ostatním příjmům podle § 10 ZDP je možné uplatnit pouze prokázané výdaje (s výjimkou příjmů ze zemědělské výroby, ke kterým můžete uplatnit výdaje ve výši 80% i když nejste zemědělským podnikatelem).

Offline

 

#12 2009-03-11 14:48:22

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Dobrý den,

mám zase jeden asi jednoduchý dotaz. Doklad od PHM je zaplacen kartou, ale ne z BÚ podnikatele, ale z mého účtu, může si ho i tak dát podnikatel do daňové evidence? Dám si do DE jako výdaj do pokladny nebo na BÚ? Děkuji Stanislava

Offline

 

#13 2009-03-11 22:23:31

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Předpokládám, že jste podnikatelova manželka. V takovýchto případech dávám výdaj do pokladny (stejně má i paragon od pumpy) a přiložím kopii výpisu z účtu.

Offline

 

#14 2009-03-12 07:14:06

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Právě, že jsem jenom podnikatelova přítelkyně. :)) Jen se ptám, abych se tomu příště vyvarovala, pokud by to nešlo dát do daňové evidence. Děkuji Stanislava

Offline

 

#15 2009-03-13 09:32:01

Stanislava
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Dobrý den, ještě bych měla jeden doplňující dotaz k lístkům na PHM. Od 1.1.09 vložim os.auto do obch. majetku, tudíž budu uplatňovat odpisy a skutečné náklady. Výše jste psala,že je úplně jedno kolik lístků si dám do nákladů. Ale FÚ by se asi nelíbilo, kdybych měla za měsíc leden ujeto 2000 km a v nákladech bych měla lístky na PHM např. 9 tis., když při spotřebě 8l by to mělo být cca 4-5tis.

Děkuji za odpověď. Stanislava

Offline

 

#16 2009-03-15 16:16:07

Drobek
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Dobrý den,
jsem OSVČ, moje manželka  pečuje o osobu blízkou a má auto, které já používám k podnikání, sepsali jsme spolu nájemní smlouvu ( za rok 130000,-kč). Manželka se přihlásila k silniční dani. Do daňově uznatelných nákladů si já dávám paragony za nakoupené pohoné hmoty, a také ostatní výdaje (odpisy, dálniční známku, pneumatiky, olej a podob., a povinné ručení), a na konci roku také nájemné za auto zaplacené manželce. Dělám to tak správně? Děkuji za odpověď. Petr

Offline

 

#17 2009-03-16 12:24:05

Drobek
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Dobrý den, chtěl bych pozměnit dotaz ze včerejška: moje manželka je v technickém průkazu vedena jako majitelka a já jako provozovatel (jsem OSVČ autodopravce), silniční daň si platím já, a dávám ji do daňově uznatelných nákladů (dále jen DUZ), do DUZ si dávám také dle paragonu cenu za benzin, dálniční známku, povinné ručení, havarijní pojištění, a další materiál a služby k provozu auta (pneumatiky, olej, servisní služby apod.. ). Musíme mít mezi sebou smlouvu o pronájmu auta, i když jsem v TP vedený já jako provozovatel? děkuji za odpověď. Petr

Offline

 

#18 2009-03-16 18:45:00

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Stanislava napsal(a):

Dobrý den, ještě bych měla jeden doplňující dotaz k lístkům na PHM. Od 1.1.09 vložim os.auto do obch. majetku, tudíž budu uplatňovat odpisy a skutečné náklady. Výše jste psala,že je úplně jedno kolik lístků si dám do nákladů. Ale FÚ by se asi nelíbilo, kdybych měla za měsíc leden ujeto 2000 km a v nákladech bych měla lístky na PHM např. 9 tis., když při spotřebě 8l by to mělo být cca 4-5tis.

Děkuji za odpověď. Stanislava

Budete prokazovat skutečné výdaje a důkazní břemeno bude na vás. Upozorňuji, že na dokladech od čerpadel PHM jsou uvedeny přesné časové údaje o čerpání. Pokud budete podle záznamů v knize jízd na cestě mezi Brnem a Ostravou a zároveň budete podle paragonu čerpat PHM v Táboře, tak se to FÚ asi nebude příliš líbit:-)

Offline

 

#19 2009-03-16 18:48:48

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Stanislava napsal(a):

Právě, že jsem jenom podnikatelova přítelkyně. :)) Jen se ptám, abych se tomu příště vyvarovala, pokud by to nešlo dát do daňové evidence. Děkuji Stanislava

V tom případě bude lepší, když bude přítel platit ze svého účtu, nebo hotově.

Offline

 

#20 2009-03-20 00:30:25

tripleTTT
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Dobry den,
resim dilema. Vlozit auto do podnikani ci ne. (osvc neplatce dph, DE) Uplatnovat si cestovni nahrady je "pohodlne a jednoduche", ale na druhou stranu vlozit auto do podnikani by se mohlo davat do nakladu opravy atd.  (viz nize)
Zajimala by me jedna vec. Lze vlozit auto do podnikani a neuplatnovat odpisy, jen opravy provozni naklady atd? Mam naplanovane, ze auto za 1rok ci 2 prodam a nechtel bych to zbytecne komplikovat s odpisy.

Dalsi dotaz: jeli auto v OM a uplatnuji se nahrady. Takova dalnicni znamka, kterou potrebuji proto abych se dostal ke klientum, je danove uznatelna? Pro osobni ucely ji nepotrebuji vubec. Dalsim prikladem jsou povinne zimni pneumatiky, ktere jsou na useku, kterym prejizdim ke klientum.

A jeste jsem si vzpomnel na jeden: pri ceste za klientem jsem poskodil vozidlo (derava silnice po zimne). Lze naklady na tuto opravu pozit do nakladu pokud je auto jen v OM?   Zajima me to z toho titulu, kdy jsem vynalozil prostredky (byt je to oprava vozidla, tj. vraceni do puvodniho stavu nebo spise do provozuchopneho) na zajisteni prijmu. A z titulu, ze jsem si "pujcil" auto pro podnikani, a pokud jsem ho poskodil musim skodu napravit. Stejne tak jako bych mel auto pujcene z pujcovny.
Jako uprimne me to nastvalo znicil jsem 2 elektrony a predni ulozeni kola + cast ulozeni druheho predniho kola. Nektere nase cesty, to je des.

Diky za odpoved

Offline

 

#21 2009-03-21 21:33:09

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Drobek napsal(a):

Dobrý den, chtěl bych pozměnit dotaz ze včerejška: moje manželka je v technickém průkazu vedena jako majitelka a já jako provozovatel (jsem OSVČ autodopravce), silniční daň si platím já, a dávám ji do daňově uznatelných nákladů (dále jen DUZ), do DUZ si dávám také dle paragonu cenu za benzin, dálniční známku, povinné ručení, havarijní pojištění, a další materiál a služby k provozu auta (pneumatiky, olej, servisní služby apod.. ). Musíme mít mezi sebou smlouvu o pronájmu auta, i když jsem v TP vedený já jako provozovatel? děkuji za odpověď. Petr

Pokud je auto ve výlučném vlastnictví manželky (není součástí společného jmění manželů), pak vám je může pronajmout pro podnikání. Vzhledem k tomu, že jste spojenými osobami ve smyslu § 23/7 ZDP, musí být nájemné stanoveno v ceně, která je obvyklá mezi nespojenými osobami. Manželka bude přiznávat příjem z pronájmu. V případě vozidla v nájmu můžete uplatnit prokázané výdaje, spojené s provozem auta - PHM, provozní kapaliny, servis, opravy, ke kterým jste zavázán nájemní smlouvou, dálniční známku. Havarijní pojištění ano, ale povinné ručení by podle mého názoru měla platit manželka (nevím to na 100%). Silniční daň platí provozovatel, tedy vy. Nájemní smlouva mezi provozovatelem a vlastníkem vozidla je v pořádku, používají například leasingové společnosti.

Pokud je auto součástí společného jmění manželů, pak s ním zacházíte jako s vlastním vozidlem, nájemní smlouva není na místě. Vlastní vozidlo buď vložíte do obchodního majetku, pak uplatňujete všechny uvedené provozní výdaje včetně případných odpisů hmotného majetku. Nebo pro podnikání používáte toto vozidlo bez vkladu do OM, pak lze uplatnit náhrady - základní náhradu za 1 km jízdy a náhradu za spotřebované PHM.

Offline

 

#22 2009-03-21 22:34:47

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

tripleTTT napsal(a):

Dobry den,
resim dilema. Vlozit auto do podnikani ci ne. (osvc neplatce dph, DE) Uplatnovat si cestovni nahrady je "pohodlne a jednoduche", ale na druhou stranu vlozit auto do podnikani by se mohlo davat do nakladu opravy atd.  (viz nize)
Zajimala by me jedna vec. Lze vlozit auto do podnikani a neuplatnovat odpisy, jen opravy provozni naklady atd? Mam naplanovane, ze auto za 1rok ci 2 prodam a nechtel bych to zbytecne komplikovat s odpisy.

Dalsi dotaz: jeli auto v OM a uplatnuji se nahrady. Takova dalnicni znamka, kterou potrebuji proto abych se dostal ke klientum, je danove uznatelna? Pro osobni ucely ji nepotrebuji vubec. Dalsim prikladem jsou povinne zimni pneumatiky, ktere jsou na useku, kterym prejizdim ke klientum.

A jeste jsem si vzpomnel na jeden: pri ceste za klientem jsem poskodil vozidlo (derava silnice po zimne). Lze naklady na tuto opravu pozit do nakladu pokud je auto jen v OM?   Zajima me to z toho titulu, kdy jsem vynalozil prostredky (byt je to oprava vozidla, tj. vraceni do puvodniho stavu nebo spise do provozuchopneho) na zajisteni prijmu. A z titulu, ze jsem si "pujcil" auto pro podnikani, a pokud jsem ho poskodil musim skodu napravit. Stejne tak jako bych mel auto pujcene z pujcovny.
Jako uprimne me to nastvalo znicil jsem 2 elektrony a predni ulozeni kola + cast ulozeni druheho predniho kola. Nektere nase cesty, to je des.

Diky za odpoved

Je možné vložit auto do obchodního majetku a neuplatňovat odpisy.

Pokud je auto v OM, tak neuplatňujete žádné náhrady, nýbrž pouze prokázané výdaje. To znamená spotřebované pohonné hmoty, opravy, údržba, zimní pneu, dálniční známka, povinné ručení, havarijní pojištění atd - na všechno musíte mít doklady. Povinně vedete evidenci veškerých jízd i soukromých. Na konci roku zjistíte poměr pracovních a služebních jízd a v tomto poměru pak pokrátíte všechny uplatněné výdaje (s výjimkou silniční daně, která se nekrátí). Jestli máte v rodině ještě jiné auto, tak to své můžete používat pouze k podnikání:-)

Výdaje na opravy můžete uplatnit pouze u majetku, který jste vložil do OM.

Offline

 

#23 2009-03-23 16:00:56

tripleTTT
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Diky moc za odpoved.
Mam vzdycky na pameti "vydaje na zajisteni prijmu" :) . Takze tu dalnicni znamku bych tam hned dal.  :) Potrebuji ji jen pro pracovni cesty.

Tezko se rozhoduju s tim zarazenim. Moje auto nevyzaduje temer zadnou udrzbu. A provoz je financne nenarocny (napr spotreba je mnohem niz nez piste technicak, je jedno jestli dalnice ci mesto nebo styl jizdy se stabilne zapnutym 4x4 -7,5L). Naproti tomu servis, ci pojistka (3000ccm) je zase hodne drahy :-/.
Takze pro prvni dve veci se hodi mit auto v OSM a pro druhe v OM.

Offline

 

#24 2009-03-24 22:01:26

Zdena
Moderátorka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Zařazení auta do OM má ještě jednu nevýhodu v tom, že příjem z případného prodeje auta musíte přiznat ke zdanění ještě 5 let po vyřazení auta z OM. Pokud byste neuplatňoval odpisy hmotného majetku, pak by vám z prodeje nevznikla daňová povinnost. K příjmu byste uplatnil výdaje a těmi by byla pořizovací cena auta.
Pokud se rozhodnete auto zařadit do OM, tak bych na vašem místě uplatnila i ty odpisy. Při následném prodeji auta bude výdajem jeho zůstatková cena. Pokud byste je odpisoval jenom rok, či dva, pak stále ještě bude zůstatková cena dost vysoká. Páni podnikatelé (i dámy podnikatelky), kteří uplatňují prokázané výdaje na provoz a opravy auta mi většinou nosí paragony od čerpadel, myčky, nákupu doplňků do auta atd., které posbírali od všech příbuzných a známých:-)

Offline

 

#25 2009-10-20 17:05:55

Pauliová
Člen/ka

Re: Daňově uznatelné náklady v DE - os. auto

Dobrý den mám ještě dotaz, který se týká vzniku s.r.o. Podnikatel, fyzická osoba má v majetku budovu, nyní po velké rekonstrukci. Chtěl by založit s.r.o. se základním vkladem 200 000. Jestliže budova nebude vložena jako nepeněžitý vklad, může si jako s.r.o. uplatňovat  odpisy na budovu.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB