Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-02-12 10:35:09

TCermak
Host

Vypůjčení auta od družky

Dobrý den, již šest let žiji se svou přítelkyní ve společné domácnosti (nemám zde trvalé bydliště, ale chodí mi sem například vyúčtování za telefony apod.). Přítelkyně je zaměstnanec, ale zároveň podniká. Jedno své auto má ve svém podnikání a druhé bych si rád od ní vypůjčilo bezúplatně do svého podnikání, abych si mohl uplatňovat alespoň náklady za PHM. Je toto možné? Samozřejmě že už na své auto podala řádně přiznání k silniční dani za rok 2008, ale pokud by tato možnost vypůjčení jejího druhého auta do mého podnikání byla, musí asi podat opravné přiznání, kde bude zahrnuto toto druhé auto a zaplatit penále. Dále bych se ještě zeptal, zda mohu poté dávat do nákladů údržbu automobilu.
Mockrát děkuji za odpověď. T.Č.

 

#2 2009-02-20 15:15:33

Zdena
Moderátorka

Re: Vypůjčení auta od družky

Bezplatná výpůjčka je možná, jako výdaj ale uplatníte pouze náhradu za spotřebované PHM (bez základní náhrady za 1 km). Běžnou údržbu auta můžete dávat do výdajů. Přítelkyně by musela podat počátkem března dodatečné  přiznání k silniční dani a přiznat daň i z druhého auta, bude jí vyměřen úrok z prodlení.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB