Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-02-11 10:45:33

mirotrader
Člen/ka

Podnikání-(prý)nepodnikání

Dle vyjádření právničky z MO je výdělek z obchodování na burze na svůj účet (přes internet), to samé jako když člověk vsadí v Tipsportu - neboli gambling a neni ti tedy práce  ani podnikání. Ve světě se tím živý stovky lidí na plný úvazek. Prý taková činnost je jen pro svoji potřebu a tudíž není výdělečnou činnost. To, že jde o daleko namáhavější činnost a i více prac.hodin nikoho nezajímá. Prý je to jako když zemědělec pěstuje brambory pro svoji spotřebu(občas ale může něco prodat na trhu). Volná živnost prý může být vydána třeba na prodej dešťových kapek při dešti. Na spekulace na burze ale ne. Lze to dělat, ale jako "nezaměstnaný", ale člověk musí platit minimální daň z příjmu a sociální a zdravotní pojištění ze zákona. Náklady na udržení výdělku (internetové spojení, pronájem platformy pro zadávání příkazů ap. )bez kterých nelze  ani provést registraci pro obchodování, nejsou žádnými náklady. Gambler na automatech taky nemůže uplatnit náklady na hraní. I u nás přitom existují lidé, kteří se tím živí. Poradí někdo jak to dělat jako činnost za účelem obživy?

Offline

 

#2 2009-02-11 13:23:56

Re: Podnikání-(prý)nepodnikání

Jestli správně chápu, tak jste tzv. investor?

Pak nespadáte pod živnostenský zákon (v ŽZ není uvedeno jako obor činnosti) a nespadáte do okruhu osob, které jsou povinny účastnit se důchodového pojištění (nejste OSVČ, zaměstnanec...).

Mrkněte do živnostenského zákona a zákona o důchodovém pojištění.

ZP platíte coby OBZP 1080 Kč měsíčně. K důchodovému pojištění se můžete na dobu až 10 let přihlásit dobrovolně, vyměřovací základ si de facto stanovujete sám (minimální měsíční záloha pro dobrovolně pojištěné je 1.649 Kč).

Co se týče daně - tak se u akcií snad platí při držení do 6 měsíců po prodeji ze zisku (srážková daň), ne?

Jak funguje obchodování na burze na FO ve světě? Jste si jistý, že mohou uplatňovat výdaje? Řekl bych, že někde se z akcií sráží daň (kapitálové výnosy, dividendy), někde jsou od daní osvobozeny.

Offline

 

#3 2009-02-11 14:25:43

mirotrader
Člen/ka

Re: Podnikání-(prý)nepodnikání

Díky Český anti úředníku, jen dovysvětlení. Jedná se o komoditní burzy-tedy komodity. Je možné obchodovat i tzv. intradenně-tedy koupit a prodat i během několika minut. V zahraničí se jedná o regulérní povolání. tzv. "trader", neboli obchodník na burze. Omlouvám se, ale co je to OBZP . Jde hlavně o to, zda když se to platí, tak se započítávají léta do odpracovaných let. To je důležité. Jak se registrovat na placení daně. Finančák totiž chtěl právě toto od MO.

Offline

 

#4 2009-02-11 16:22:04

Re: Podnikání-(prý)nepodnikání

Já zase nevím, co je "MO" :-)

OBZP - osoba bez zdanitelných příjmů, termín používaný pro platby zdravotního pojištění. Každý rezident ČR je povinen platit ZP, z toho se nelze vyvázat (vyjma studentů do 26 let, důchodců, apod.).

Pokud nemáte "zdanitelné příjmy", jste OBZP, platíte ZP ve výši 1080 Kč měsíčně - to se týká např. studentů nad 26 let.

Je to trochu nelogický systém - vy sice příjmy máte, ale pro ZP jste OBZP, protože nejste zaměstnanec, živnostník atd. :-)

Nespadáte pod žádný zákon :-)

Píšete, že chcete, aby se vám příjmy započítávaly do odpracovaných let - tzn. že se chcete přihlásit ke státnímu důchodu? Pak se musíte na Okresní správě sociálního zabezpečení (OSSZ) přihlásit tzv. dobrovolně, jak jsem popisoval výše: nejdéle však na 10 let. Měsíční platbu si určete sám, podle Vašeho věku a jak vysoký důchod chcete. Výpočet je komplikovaný, úřednice na OSSZ snad budou vstřícné a poradí aspoň kolik máte platit. Chcete-li důchod, musíte být přihlášený alespoň 25 let.

Finanční úřad - domnívám se, že se nemusíte registrovat. V lednu prostě podáte daňové přiznání a příjem uvedete do kolonky §8 (zisky z kapitálového majetku).

Komunikovat musíte jen se svojí ZP, s OSSZ pouze pokud chcete důchod. S FÚ budete komunikovat až v lednu 2010.

Až od úřadů zjistíte víc a docílíte výsledku, dejte vědět. Zajímalo by mě, jak v praxi probíhá tzv. dobrovolné důchodové pojištění.

Offline

 

#5 2009-02-11 16:27:02

Re: Podnikání-(prý)nepodnikání

Nepřemýšlel jste zaregistrovat české s.r.o. (nebo jiný typ obchodní společnosti), nebo společnost v zahraničí, a na ni obchodovat? Možná by to administrativně pak bylo jednodušší, nevím.

Offline

 

#6 2009-02-12 14:51:15

mirotrader
Člen/ka

Re: Podnikání-(prý)nepodnikání

Díky moc, pakliže zjistím více dám vědět. Dostal jsem kontakt na někoho, kdo to už prý v ČR dělá.

Offline

 

#7 2010-06-08 09:45:26

derkel
Člen/ka

Re: Podnikání-(prý)nepodnikání

mne bzlo receno, ye pokud podavam danove prihlasenui ]], nemuyu byt OBZP.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB