Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-02-13 21:57:37

Milan
Člen/ka

Které doklady vést při výdajích procenty

Dobrý den. Prosím o radu. Chtěl bych se zeptat, jaké přesně vést doklady, pokud budu uplatňovat výdaje procenty z příjmu(volná živnost). Vyrábím cem. výrobky a zároveň přikupuji a prodávám i výrobky jiných výrobců. Jejich faktury jsem evidoval ve výdajích  a zboží ukládal na skl.kartách, z kterých byly odepisovány. Mohu nyní založit fak. jako výdaj, aniž bych zboží uložil na skladovou kartu? Mohu vystavit příjmový doklad bez rozepisování položek(např. cement. zboží) a nevést, a tedy ani neodepisovat zboží ze skl. karty?  Nejsem plátcem DPH a pracuji jako živnostník bez zaměstnanců. Děkuji za odpověď.

Editoval Milan (2008-02-14 10:28:55)

Offline

 

#2 2008-02-14 23:52:14

Zdena
Moderátorka

Re: Které doklady vést při výdajích procenty

Při uplatnění výdajů procentem z příjmů jste povinen vést:

-    záznamy o příjmech
-    evidenci pohledávek
-    evidenci hmotného a nehmotného majetku, který lze odpisovat

Záznamy o příjmech by měly být vedeny podle § 39/3 zákona o správě daní  a poplatků:
Daňový subjekt, který přijímá nebo vydává platby v hotovosti, je povinen vést průběžně evidenci jednotlivých plateb, pokud údaje o těchto platbách lze užít jako důkazní prostředek pro správné stanovení jeho daňové povinnosti, pokud nezaznamenává daňový subjekt údaje o těchto platbách v jiné evidenci, stanovené zákonem. Evidence obsahuje zejména údaje o výši, době a předmětu platby a popřípadě i plátci nebo příjemci této platby, jakož i další údaje, pokud vyplývají z předmětu evidence.

Skladní karty bych nevedla, ale na příjmové doklady bych rozepisovala jednotlivé položky.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB