Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-01-20 19:37:04

hobitka
Host

omluva a dotaz

Omlouvám se za nesmyslný dotaz. Nejdříve jsem si měla pořádně přečíst všechny příspěvky. Velice mi to pomohlo.
A ted dotaz: Pokud bych si chtěla vyřídit živnostenský list jako  soukromá hygienička, je to živnost vázaná?
děkuji H.

 

#2 2009-01-21 23:42:20

Zdena
Moderátorka

Re: omluva a dotaz

Záleží na tom, jaké konkrétní služby budete poskytovat. Možná by vám stačila živnost volná, obor č. 78 - Poskytování služeb osobního charakteru a pro osobní hygienu. Kopíruji obsahovou náplň živnosti:
     
   Poskytování služeb osobního charakteru, zejména činnost seznamovacích   a   svatebních kanceláří, astrologů, grafologů, kartářek a numerologů, vyhotovování rodokmenů, provoz šaten,  práce čističů  bot a další služby osobního charakteru. Doprovodné  služby (hostesky, společnice a podobně) a poskytování  základní  pomoci doprovázeným osobám. Poskytování služeb pro osobní hygienu a  služeb souvisejících s péčí o vzhled osob, zejména provozování solných jeskyní, veřejných lázní, umýváren, WC, veřejných prádelen a  podobně. Poskytování služeb a zakázkových  výrob souvisejících s péčí o vzhled osob, zejména líčení pro modeling,  fotografii, film, televizi a divadlo, vlásenkářství, zhotovování charakterových masek pro divadlo a film a podobně.

               Obsahem  činnosti  není poskytování  kosmetických služeb, manikúra,  pedikúra, holičství a kadeřnictví, činnosti, při nichž je porušována integrita lidské kůže,  provozování solárií, poskytování  masérských,  regeneračních a rekondičních  služeb ani  provozování bazénů, saun, fit-center a jiných sportovních  zařízení a   zařízení sloužících regeneraci a rekondici. Obsahem této činnosti  není průvodcovská  činnost ani poskytování služeb směřujících bezprostředně k uspokojování sexuálních potřeb.

Offline

 

#3 2009-01-22 20:49:52

hobitka
Host

Re: omluva a dotaz

Děkuji za odpověd. Měla jsem na mysli konzultace ohledně provozních a sanitačních řádu, školit hygienicka minima. Prostě využít svou šestiletou praxi  asistenta ochrany veřejného zdraví.
Měla bych ještě jeden dotaz.
Manžel provozuje prvním rokem restauraci a vykazuje ztrátu. Já jsem prozatím nezaměstnaná, nemohu si ve své profesi najít práci. /přestěhovali jsme se a nastaly problémy/. Nevím co je ted pro nás výhodné, jestli mám být osoba spolupracující, nebo si vyřídit živnostenské oprávnění ve svém či jiném oboru. Prosím poradte jak z toho ven...
Velice děkuji

 

#4 2009-01-28 21:22:46

Zdena
Moderátorka

Re: omluva a dotaz

To se povedlo:-)

Z oblasti hygieny a ochrany veřejného zdraví jsem našla hlavně činnosti kolem provádění desinfekcí, dezinsekcí a deratizací a pořádání školení v této oblasti - je to mezi vázanými živnostmi, mrkněte na to tady:
http://www.jakpodnikat.cz/zivnosti-volne-vazane.php

Domnívám se, že živnostenské oprávnění ve vašem oboru (ochránce veřejného zdraví) neexistuje, ani tuto činnost nemůžete vykonávat podle zvláštního zákona. Myslím, že činnosti všech orgánů ochrany veřejného zdraví má pod palcem stát a nedovoluje fyzickým osobám, aby lezly do zelí:-)

Na konzultace, nebo i na administrativní práce, spojené s provozními a sanitačními řády a na školení by vám (alespoň podle mého názoru) měla stačit živnost volná. Ta má 80 různých oborů, můžete si je zvolit třeba všechny, vybrala bych alespoň obory:
60. Poradenská a konzultační činnost, zpracování odborných studií a posudků
70. Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy
72. Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení včetně lektorské činnosti
-------------

Z hlediska daní i pojistného na zdravotní a sociální pojištění je jedno, zda jste OSVČ, nebo spolupracující osoba. Jedinou výhodu vidím v tom, že spolupracující osoba nemusí vlastnit živnostenské oprávnění na činnost, při které spolupracuje. Také můžete spojit obojí dohromady - provozovat svoji živnost a zároveň být manželovou spolupracující osobou.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB