Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-01-17 15:52:44

evča
Host

spolupracující osoba- důchodce

Dobrý den, manžel je fyzická osoba a já jako spolupracující a oba jsme důchodci. Potřebovala bych vědět zda se nemám odhlásit na ZP a OSSZ když tedˇuž nemohu uplatnit platby do výdajů. Vzhledem k tomu, že pokud by manžel sehnal málo zakázek tak bych musela platit ty minimální platby? Prosím poraďte mě. Děkuji Eva

 

#2 2009-01-27 18:35:25

Zdena
Moderátorka

Re: spolupracující osoba- důchodce

Minimální platby pojistného se na důchodce nevztahují. Pokud vám ale z minulého roku vznikla povinnost platit nějaké zálohy, pak se placení záloh vyhnete buď tím, že přerušíte spolupráci, nebo požádáte o snížení záloh.

Offline

 

#3 2009-02-23 22:03:26

Caprise1
Host

Re: spolupracující osoba- důchodce

Dobrý den, manžel pracuje jako OSVČ celý rok 2008. Já jsem od ledna do dubna 2008 byla na mateřské, od května na úřadu práce a od října do prosince 2008 jsem byla přihlášená jako spolupracující osoba manžela. Budeme tedy za rok 2008 vystavovat každý svoje daňové přiznání k dani z příjmů? A každý si uděláme své přehledy na OSSZ a zdravotní pojišťovnu? Budeme si dělit příjem za celý rok na polovinu nebo se na mě převede jen 50 % příjmů a výdajů za měsíce od října do prosince 2008, tj. 3 měsíce?A tutéž výši příjmů budu uplatňovat v přehledech pro OSSZ a ZP? Manžel si už nemůže vůbec uplatnit slevu na manželku?Děkuji za odpověď.

 

#4 2009-02-26 23:59:50

Zdena
Moderátorka

Re: spolupracující osoba- důchodce

Ano, každý z vás bude podávat daňové přiznání a oba přehledy. Podmínky pro rozdělování příjmů a výdajů na spolupracující osobu najdete v § 13 zákona o daních z příjmů zde:
http://www.kurzy.cz/zakony/586-1992-zak … -11-az-14/
Příjmy a výdaje, které na vás budou rozděleny, budete uvádět v přehledech pro OSSZ a ZP. Pokud chcete, aby si na vás manžel mohl uplatnit slevu na vyživovanou manželku, tak si musíte propočítat, jaké procento příjmů a výdajů na vás manžel převede a zda se vám to vůbec vyplatí. Pokud budete spolupracující osobou, pak si manžel nebude moci uplatnit slevu na vyživovanou manželku, vy si ale budete moci uplatnit slevu na poplatníka.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB