Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2009-01-11 18:24:44

hanka224
Člen/ka

Sleva - (snížení) sazby silniční daně

Opět vás zdravím, prosím pomůžete mi pochopit a hlavně vypočítat slevu  na silniční dani? Bohužel neznám datum první registrace, auto je rok výroby 2001, já platím silniční daň prvním rokem, prvním rokem ho používám v podnikání, roční sazba je 3000,-Kč, vztahuje se ještě nějaká sleva na silniční daň a kolik procent? 25%? z částky 3000,- Kč? Tedy daň za rok 2008 - 2250,-Kč a co příští rok? Moc děkuji za odpověď.

Offline

 

#2 2009-01-12 00:16:46

Zdena
Moderátorka

Re: Sleva - (snížení) sazby silniční daně

Nemá smysl počítat slevu, kterou si nebudete moci uplatnit, pokud nedoložíte datum první registrace.


Kopíruji informaci k uplatnění nároku na snížení sazby ze stránek Ministerstva financí ČR:                                                                              U vozidel registrovaných před rokem 2001 je nutné upozornit na skutečnost, že ve starých vzorech technických průkazů, které mohly být na některých registračních místech vydávány až do roku 2003, není uvedeno datum první registrace vozidla, ale pouze datum uvedení vozidla do provozu na území ČR nebo pouze rok výroby vozidla bez udání data uvedení vozidla do provozu. Pokud tato vozidla byla zakoupena a registrována poprvé v ČR, lze datum uvedení do provozu považovat za datum první registrace, stejně tak jako datum přidělení SPZ (registrační značky). Za datum první registrace nelze považovat rok výroby vozidla. Údaj o první registraci starších vozidel zakoupených a registrovaných v ČR lze také získat na základě potvrzení vystaveného tuzemským registračním orgánem, u kterého je vozidlo registrováno. Pokud bylo vozidlo zakoupeno v zahraničí a byl mu vystaven starý vzor tuzemského technického průkazu, ve kterém není uvedeno datum první registrace, je datum uvedení vozidla do provozu nebo přidělení SPZ (registrační značky) vypovídající pouze ve vztahu k území ČR. Toto datum však nekoresponduje s datem první registrace vozidla v zahraničí, které je podstatné pro případné prokázání uplatněného nároku na snížení sazby daně. Potřebný údaj o první registraci vozidla v zahraničí, event. o jeho uvedení do provozu, může být uveden v poznámkách starého typu technického průkazu, kde je v některých případech uvedeno datum první registrace nebo uvedení vozidla do provozu v zahraničí. Pokud datum první registrace nebo uvedení do provozu v zahraničí u dovezeného vozidla v poznámce staršího typu technického průkazu není, je případně toto nutné prokázat potvrzením nebo jiným dokladem o první registraci vozidla vydaným registračním orgánem v zahraničí. Vzhledem k pětileté skartační lhůtě tuzemských registračních orgánů, ve vztahu k zahraniční spisové dokumentaci, nelze potvrzení o první registraci starších dovezených vozidel získat v tuzemsku.
Pro uplatnění nároku na snížení sazby daně není podstatné, zda byla první registrace uskutečněna v ČR nebo v zahraničí.

Kdyby se vám podařilo získat doklad o první registraci, tak si můžete propočítat silniční daň v daňové kalkulačce na stránkách MF ČR:
http://cds.mfcr.cz/cps/rde/xchg/SID-3EA … tml?year=0

Offline

 

#3 2009-01-12 08:30:39

hanka224
Člen/ka

Re: Sleva - (snížení) sazby silniční daně

Děkuji, kalkulačku jsem již objevila, pokusím se získat doklad o registraci.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB