Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-01-21 11:13:36

mila
Host

osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

ahoj, chtel bych se zeptat ohledne daň. přiznání. Procital jsem diskusni forum ale neni mi uplne jasne jake vsechny povinnosti vuci fin.institucim (f.u.,vzp,...) mam jako osvc a zamestanec zaroven. Co vsechno musim platit temto uradum ci jake me zavazky vuci nim vznikaji, ci jake papiry pro ne budu vyplnovat. Mam zivnostak od listopadu 2007, mel sem zatim jen nejake drobne vydaje ale prijem (zisk) jsem nemel zatim zadny, mohu tyto vydaje uplatnovat jako vydaje na zacatek podnikani? Musim vyplnit danove priznani pro f.u.? Nebo staci jen vyuctovani meho zamestnavatele.
Mam si od zamestnavatele vyzadat potvrzeni o prijmech? Jestli treba nevite o nejake odkazu kde je kompletne a detailne o tom rozepsano. Diky moc.

 

#2 2008-01-21 19:10:29

Silva
Host

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

Dobrý den, jsem v podobné situaci, takže předpokládám, že máte OSVČ jako vedlejší činnost. V tomto případě musíte podat daňové přiznání. Od zaměstnavatele si vyžádejte potvrzení o příjmech za rok 2007, bude vám sloužit pro sociálku jako podklad pro to, že se jedná opravdu o vedlejší činnost. Jinak byste musel odvádět zálohy. Já osobně odvádím výdaje paušálem z příjmů. Tento rok také nemám příjem a výdaje tedy budu mít taky nula. Budete muset vyplnit přehled o příjmech a výdajích za rok 2007 pro vzp i sociálku. Obě tyto instituce mají na svých stránkách tiskopisy, které si můžete stáhnout i s návodem, který je celkem dobře pochopitelný. Posílám odkaz na stránky, kde si můžete částky orientačně vypočítat. Aspoň budete mít jistotu, že jste potřebné formuláře vyplnil správně :-) http://www.mesec.cz/danova-kalkulacka/? … AodYW-31A. Snad jsem aspoň trochu pomohla

 

#3 2008-01-23 14:18:20

mila
Host

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

jeste reaguji na odpoved.
od zamestnavatele jsem dostal prohlaseni poplatnika z dane prijmu. toto vyplnuji sam a odevzdavam na socialce, nebo
odevzdavam zpet zamestnavateli a on to posila na socialku?

 

#4 2008-01-23 18:23:17

Silva
Host

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

pokud jste osvč a zaměstnanec tak tohle prohlášení vůbec nevyplňujete (je na roční zúčtování daně pro finanční úřad, ale vy podáváte daňové přiznání, takže tohle už ne) od zaměstnavatele si necháte vystavit potvrzení o výši příjmu a to doložíte na sociálce spolu s přehledem příjmů a výdajů OSVČ za 2007, aby jste nemusel platit zálohy

 

#5 2008-01-24 18:33:15

Lenka K
Host

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat. Uplatnuji výdaje procentem, kde je možnost tyto výdaje ještě navýšit o zaplacené sociální a zdravotní pojištění, ale přesně nevím zda jde o zaplacené zálohy. Pokud jde o zálohy, započítávají se zaplacené v tom kalendářním roce nebo se mohou uplatnit i zálohy zaplacené do 8. 1. následujícího roku? Děkuji za odpověď

 

#6 2008-01-24 19:08:33

petra
Člen/ka

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

Pokud uplatňujete výdaje procentem z příjmu, odčítáte od příjmu výdaje stanovené  procentem + zálohy zaplacené na sociální a zdravotní pojištění. Odečítáte zálohy zaplacené jen do konce roku 2007.

Offline

 

#7 2008-03-10 20:42:20

trouble
Host

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

ahoj,
já jsem se letos trošku zamotala do daňového přiznání - sociálka a zdravotko. Do loňského ledna jsem byla zaměstnanec s OSVČ jako vedlejším příjmem. V lednu jsem nastoupila na mateřskou během které jsem si přivydělala pár korun, které jsem poctivka chtěla přiznat :) no a zjistila jsem, že na sociálce to automaticky převádí na hlavní činnost a chtějí po mě minimální měsíční platby. Nevíte, jak je to v tomto případě u zdravotních pojišťoven a s daněmi? bojím se abych nemusela platit o dost víc než jsem si přivydělala, dá se to ještě nějak zachránit?
předem velice děkuji za pomoc
m.

 

#8 2008-03-11 17:38:52

Zdena
Moderátorka

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

Minimální zálohy mohli chtít v době, kdy jste pobírala nemocenské dávky (nemocenskou, nebo peněžitou pomoc v mateřství) a nebyla jste odhlášena z pojištění osob samostatně výdělečně činných. Pobírání rodičovského příspěvku je nutné oběma pojišťovnám nahlásit (podle zkušenosti nestačí oznámení e-mailem) a doložit potvrzením. Od té doby jste pro OSSZ OSVČ vedlejší a pro ZP osoba, za kterou platí pojistné i stát.

Offline

 

#9 2008-03-29 07:01:52

Jarka
Host

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

Nevím si rady s vyplněním přehledu pro VZP a ČSSZ
OSVČ ,od 3/2007 částečný inv.důchod,od7/2007 plný inv.důchod.
Jak je to ???
Počet měsíců v nichž jsem považován za OSVČ je 3 hl. a 9 vedlejší ???
Počet měsíců v nichž jsem vykonával samvýdělečnou činnost taky 3 a 9???Toto pro ČSSZ
a pro VZP
Počet kal.měs.ve kterých v roce 2007 trvala sam.výdělečná činnost ??
Když sice od 4 měs.byl v invalidce ,ale měl přivýdělek.
Poraďte prosím.Díky JArka

 

#10 2008-03-30 22:02:32

Zdena
Moderátorka

Re: osvč+zaměstnanec - daňové přiznání

OSVČ vedlejší bude od měsíce, který následuje po přiznání ČID. Pokud mu byl přiznán v průběhu března, tak bude mít 3 měsíce hlavní a 9 měsíců vedlejší činnosti, na ř. 25a totéž.
Jestli podnikal celý rok (neměl na ZP a SP oznámené přerušení činnosti), tak samostatná výdělečná činnost trvala v roce 2007 12 měsíců. Je lepší napsat do přehledu celých 12 měsíců činnosti, aby se vám "naředily" zálohy na rok příští.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB