Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#26 2010-05-17 21:37:02

adulinka
Člen/ka

Re: Pozastavený živnostenský list

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda mohu být zapsaná na úřadu práce, když vlastním ŽL - musím ho pozastavit nebo ne?A když budu zapsaná na ÚP, tak jak velkou výši peněžité dávky budu dostávat, když v poslední třech letech jsem byla na mateřské dovolené. Budou tuto dávku počítat z posledního zaměstnání nebo z mateřské?
A ještě jsem se chtěla zeptat, zda si můžu částku za uskutečněné kurzy(účetnictví, jazyky) odepsat jako výdaj z daní.
Děkuji a nashledanou

Offline

 

#27 2010-07-13 20:56:34

timothy2
Člen/ka

Re: Pozastavený živnostenský list

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám pozastavený živnostenský list. Jsem povinná přesto nahlásit na živnostenském úřadě změnu trvalého bydliště?
Bylo mi řečeno, že ano, a jelikož jsem to neprovedla hned, bude mi udělená i pokuta. V době změny trvalého bydliště jsem už měla živnost. list pozastaven. Děkují

Offline

 

#28 2010-11-07 22:33:32

Eva24
Člen/ka

Re: Pozastavený živnostenský list

Dobrý den, mám živnostenský list(jelikož pro mou práci po mně byla vyžadována jeho kopie), práci ale nakonec nevykonávám, kvuli nečekanému otěhotnění, mám živnost přerušit? za dobu "podnikání" (1 měsíc) jsem neměla žádné výdaje ani příjmy - budu muset za ten měsíc, kdy jsem "podnikala" podávat daňové přiznání s nulovými hodnotami? a co OSSz a ZP? děkuji za oodpověd.

Offline

 

#29 2010-11-09 22:26:47

Zdena
Moderátorka

Re: Pozastavený živnostenský list

Pokud nevykonáváte činnost, tak ji přerušte, obnovit se dá kdykoliv. Daňové přiznání nemusíte podávat, přehledy o příjmech a výdajích pro zdravotní pojišťovnu a OSSZ s nulovými hodnotami ano.
Pokud nejste zaměstnaná, případně za vás z nějakého důvodu neplatí zdravotní pojištění stát, tak budete platit ZP jako osoba bez zdanitelných příjmů.

Offline

 

#30 2010-11-24 13:49:41

Jagu
Člen/ka

Re: Pozastavený živnostenský list

Můj dotaz:
před 10ti lety jsem pozastavil živnost, protože jsem "se zaměstnal". Teď po letech budu živnost zase rozjíždět a překvapilo mě, že moje původní živnost je aktivní. Pozastavení po dvou letech automaticky skončilo a živnost se automaticky aktivovala. Po celou dobu jsem žil v domnění, že je pozastavená =  neodevzdával jsem žádná přiznání. Ani je po mě nikdo nechtěl (tedy růžovky zpracované zaměstnavatelem samozřejmě ano, mám namysli žádná přiznání ohledně živnosti). Můžete mi nastínit co mě teď po letech na úřadě čeká? Nějaké sankce, pokuty, doplatky apod.?

Děkuji za radu

Offline

 

#31 2010-11-26 00:20:06

Zdena
Moderátorka

Re: Pozastavený živnostenský list

V minulosti bylo možné přerušit živnost nejdéle na 2 roky, poté se automaticky obnovila. Nic zvláštního vás nečeká. Jenom oznamte své zdravotní pojišťovně a na OSSZ, kdy obnovíte činnost. Pokud jim oznámíte znovuzahájení s letošním datem, tak budete muset podat přehledy o příjmech a výdajích i kdyby byly nulové. Přehledy za předcházející roky podle mého názoru nebudete podávat, určitě jste jim před lety oznámil, že přerušujete živnost.
Daňové přiznání za rok 2010 byste podával v případě, že budete mít za letošní rok hrubý příjem z podnikání (bez odečtení výdajů) vyšší než 6.000,- Kč. Pokud jste v předcházejících letech neměl z podnikání žádné příjmy, tak jste nemusel podávat přiznání.

Offline

 

#32 2011-09-06 09:45:41

Doly
Člen/ka

Re: Pozastavený živnostenský list

Dobrý den, ze zdravotních důvodů jsem pozastavil živnost a teď jsem na pracáku. Do teď jsem podnikal sám a nemám žádnéha zástupce.
1) Můžu po dobu co mám pozastavenou živnost nakupovat u svých dodavatelů (kde mám nějaké slevy) zboží "na IčO"??????? .... fakturu budu mít jen pro sebe (nejsem pátce DPH a jedu na procenta).
2) Jak je to ze závazkama vůči zákazníkům -  např. prodal jsem elektrospotřebič a zákazníkovi v záruční době vznikl nárok na výměnu, nebo vrácení peněz. Při pozastavené živnosti jakdybych neexistoval.... nemůžu vystavovat žádné doklady, ne??? S kým takovou věc zák. řeší???
Předem děkuji za názory a zkušenosti.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB