Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-12-15 13:54:41

HankaZ
Host

Paušální výdaje nebo skutečné?

Dobrý den,
pročítala jsem příspěvky týkající se výdajů v podnikání. Uvažuji o vedlejší činnosti týkající se zprostředkovatelské činností (bude se jednat o zprostředkování půjček) a v souvislosti s tímto bych se chtěla zeptat na několik otázek:
1. je lepší uplatnit výdaje paušálem nebo skutečné výdaje (pravděpodobně jen účty za telefon a benzín).
2. jak bych prokazovala účet za telefon, když bych používala soukromý telefon, tzn. část bych provolala soukromě - navíc mám zavedený paušál na telefon?
3. jak je to s použitím soukromého auta? stačilo by si nechávat pouze účty za benzín nebo je nutné také platit silniční daň, když bych auto používala jak pro soukromé účely, tak pro podnikání?
Předem děkuji za odpověď.
Hanka

 

#2 2008-12-15 21:14:12

Zdena
Moderátorka

Re: Paušální výdaje nebo skutečné?

1. Záleží na tom, zda jsou skutečné výdaje vyšší, než paušální. Při zprostředkování půjček lze uplatnit paušální výdaje ve výši 50% příjmů. V každém případě je paušál pohodlnější. Nemusíte schraňovat doklady, vést daňovou evidenci, nemusíte přemýšlet, zda uplatněné výdaje obhájíte před případnou kontrolou, pouze po skončení roku sečtete příjmy.
2. Například porovnáním účtů za období před zahájením podnikání a v době podnikání. Nebo můžete po určité období, třeba 3 měsíce, evidovat všechny pracovní hovory a tím zjistíte procentuální poměr soukromých a pracovních výdajů, který budete používat i nadále.
3. Pokud používáte auto k podnikání, pak musíte platit silniční daň. Možnosti uplatňování cestovních výdajů při použití auta čtěte zde: http://www.jakpodnikat.cz/cestovni-nahrady.php

Offline

 

#3 2008-12-19 11:20:29

whale
Host

Re: Paušální výdaje nebo skutečné?

add 2/ T-mobile zasílá s fakturou i podrobný výpis hovorů, tam by asi bylo lepší vyzobat služební hovory přesně :-(

 

#4 2008-12-23 00:29:05

privat5
Host

Re: Paušální výdaje nebo skutečné?

Dobrý den,
ráda bych se zeptala: můj manžel se rozhoduje, zda uplatnit paušální výdaje a nebo skutečné. Chápu dobře, že stačí sečíst 12 příjmů došlých na účet a z nich vzít 50%? Jde mi o to, že podniká v oblasti obchodu a má na starosti obchodní zástupce a ze svých příjmů došlých na jeho účet jim např. vyplácí část provize na základě výdejového dokladu. Tudíž tento příjem bude danit obchodní zástupce ( může si ho manžel odečíst ze svých příjmů)? Také jsem se dočetla, že pokud volí paušální výdaje nemůže již uplatnit např. životní pojištění ? Vztahuje se toto omezení i na zaplacené úroky z hypotéky, které lze odečíst ze základu daně?
Velice Vám děkuji za odpověď a přeji krásný a pohodový den.

 

#5 2008-12-25 17:17:19

Zdena
Moderátorka

Re: Paušální výdaje nebo skutečné?

Ano, paušalista sečte příjmy, kterých dosáhl za příslušný rok, vypočítá z nich příslušné procento výdajů (v případě neřemeslné živnosti uplatní výdaje ve výši 50%) a odečte je ze svých příjmů. Vyplacené provize by si manžel mohl odečíst od příjmů pouze v případě, že by uplatňoval skutečné výdaje, při paušálu to nelze - veškeré výdaje už jsou obsaženy v paušálu.

Životní pojištění, penzijní připojištění, úroky z hypotečních úvěrů, poskytnuté dary atd. si manžel může uplatnit jako nezdanitelnou část základu daně i při paušálních výdajích. Obecně: napřed si vypočítáte základ daně, tedy sečtete příjmy, od kterých odečtete výdaje způsobem, který jste zvolila - skutečné, nebo paušální. Pak teprve od základu daně odečítáte nezdanitelné části (živ.poj., úroky), takže způsob uplatňování výdajů vás nijak neomezuje v možnosti uplatnění těchto položek.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB