Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-12-10 08:29:34

agnus
Host

Výše odečitatelných položek

Pracuji jako učitel na dvou školách a v říjnu tohoto roku jsem si pořídil živnostenský list na korektorské práce pro jistý časopis. Mé výdaje v souvislosti se zahájením korektorské činnosti dosahují  zatím výše  dosaženého příjmu a možná je ještě do konce roku převýší. Mohu si strhnout z daní všechny vzniklé výdaje, i když přesahují výši příjmu ze zmíněné samostatné výdělečné činnosti? Prosím poraďte, nemám v tomto směru naprosto žádné zkušenosti.

 

#2 2008-12-12 18:49:14

Zdena
Moderátorka

Re: Výše odečitatelných položek

Pokud vaše výdaje na podnikání převýší příjmy, pak vykážete v daňovém přiznání ztrátu z podnikání.
Teď ale nevím, jak vám vysvětlit, že si vzniklé výdaje (tedy vykázanou ztrátu) nemůžete jednoduše strhnout z daní, moje pedagogické schopnosti oscilují kolem bodu mrazu:-) Zkusím to podle Komenského. Když jste si udělal při podnikání bebíčko, tak vám je zaměstnavatel nepofouká,  ani si je nezahojíte na daních ze zaměstnání. Co si člověk neudělá, to nemá, takže si budete muset pofoukat sám:-) Zákon o daních z příjmů vám dává možnost  odečíst si vykázanou ztrátu z podnikání od základu daně v následujících pěti letech. Ovšem můžete odečítat pouze z dílčích základů daně, které vznikly podle § 7 až 10 zákona o daních z příjmů, tedy z příjmů z podnikání, z kapitálového majetku, z pronájmu a z ostatních příjmů. Od dílčího základu daně z příjmů ze zaměstnání (ze závislé činnosti podle § 6 zákona) si jen tak z vlastní vůle nemůžete nic odečítat, základ daně stanovil/i/ zaměstnavatel/é/ a vy jej pouze opíšete do svého daňového přiznání.
Pokud vaše podnikání za rok 2007 skončí ve ztrátě a příští rok bude podnikání naopak ziskové, pak si budete moci letošní ztrátu odečíst (třeba celou, to je na vašem rozhodnutí) od základu daně roku 2009, případně si ji odečtete v následujících letech.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB