Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-12-07 13:11:16

Radoslav
Člen/ka

Svarc systém ano či ne?

Dobrý den,jsem zaměstnán na hlavní pracovní poměr.Chtěl jsem odejít z firmy pracovat na živ.list.Zaměstnavatel mi ale nabídl,že můžu jít na živ.list ale že můžu pracovat pro něho.Auto můžu mít své a platil by mi kilometry,nebo jeho(co je lepší),nářadí jeho a práci by mi zajištoval.Ted mám 110kč hrubého.Dal by mi 160kč/h,musel bych si samozřejmně platit soc.zdrav.a daně.Vyplatí se takto pracovat? A ještě mi někdo říkal,že je to nějaký švarc systém a že můžu dostat pokutu.Ja,ale nechci nikoho podvádět,jen mi bude shánět práci tak na tom není nic nezákonné,nerozumím tomu.Díky moc za odpovědi.  Hezký den.

Offline

 

#2 2008-12-08 21:55:53

Zdena
Moderátorka

Re: Svarc systém ano či ne?

Auto: výhodnost placených km za cesty vlastním autem si musíte propočítat. Porovnejte částku, kterou by vám platili za km se skutečnými náklady, které vynaložíte. Mohlo by to být výhodné v případě, že máte novější auto (bez nutnosti větších oprav) s nízkou spotřebou PHM. Pohodlnější je používat auto bývalého zaměstnavatele.

K otázce, zda se vám vyplatí takto pracovat, neuvádíte dostatek informací, například kdo bude platit materiál a jakým způsobem budete uplatňovat výdaje na podnikání. Už jsme o tom dosti obšírně hovořili zde včetně výpočtů: http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopic.php?id=1199


To, co vám zaměstnavatel nabídl, je klasický švarc systém (budete používat jeho auto, jeho nářadí, zřejmě budete pracovat i s jeho materiálem, podle jeho pokynů na místě a v době, kterou určil), tedy zastřený pracovněprávní vztah. Pokutu může dostat zaměstnavatel, který touto cestou obchází zákony, nikoliv vy.
Více k tomuto tématu v diskuzi zde: http://diskuse2.jakpodnikat.cz/viewtopic.php?id=1663

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB