Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-12-01 22:58:42

arwen
Host

ŽL a Rodičovská dovolená

Dobrý den, jsem na rodičovské dovoné a chtěla bych si založit živnostenský list (živnost volná),  jednalo by se tedy o vedlejší činnost.. Chtěla jsem se zeptat čím doložím k žádosti nárok na RP, existuje nějaká speciální příloha, nebo formulář OSSZ? A je nějaký rozdíl při zřizování živnostenského oprávnění a vyplňování žádosti jedná-li se o činnost vedlejší a hlavní?
Díky.

 

#2 2008-12-02 12:06:13

Zdena
Moderátorka

Re: ŽL a Rodičovská dovolená

Předložte, nebo pošlete své OSSZ kopii rozhodnutí o přiznání dávky státní sociální podpory - rodičovského příspěvku. Pak vás budou považovat za OSVČ vedlejší. Živnostenské oprávnění vyřizují všichni stejně, pokud ale chcete být pro účely plateb sociálního a zdravotního pojištění považována za OSVČ vedlejší, tak musíte prokázat důvody. Pro OSSZ to bude kopie rozhodnutí o přiznání rodičovského příspěvku. Zdravotní pojišťovně dejte Oznámení pojištěnce (pojišťovny mají vlastní formuláře), ve kterém uvedete, že je za vás plátcem pojistného stát.

Offline

 

#3 2008-12-02 12:24:36

arwen
Host

Re: ŽL a Rodičovská dovolená

Děkuji za odpověď a přeji pěkný den..

 

#4 2009-01-12 19:36:12

sasina
Host

Re: ŽL a Rodičovská dovolená

dobry den,

chcela by som sa informovat. Som na rodicovske dovolene. Chcela by som si zalozit zivnost ako vedlajsiu cinnost. Je i v tomto pripade potrebne vyziadat od zamestnavatela pisomny suhlas ak sa jedna o zivnost, ktoru ma zamestnavatel zaregistrovanu v podnikani? Dakujem Vam za odpoved.

 

#5 2009-01-13 22:17:07

Zdena
Moderátorka

Re: ŽL a Rodičovská dovolená

Správně byste měla, ukládá vám to zákoník práce, ale na živnostenském, ani na jiných úřadech to nikdo kontrolovat nebude:-)

Offline

 

#6 2009-02-10 07:55:03

domiska
Host

Re: ŽL a Rodičovská dovolená

Dobrý den,
jsem na rodičovské dovolené a chci podnikat. Stačí doložit na OSSZ dodatečně dokumenty, že jsem na rodičovské dovolené a podnikání bude jako vedlejší činnost? Musím platit nějaké zálohy na sociální a zdravotní pojištění, když mám podnikání jako vedlejší činnost? Je nějaká hranice příjmu ze živnostenského podnikání, které když nedosáhnu, nemusím platit daně z příjmu?
A ještě se chci zeptat, kdy je pro mě výhodné být plátce DPH. Paní se mě neptala a napsala mi automaticky, že nejsem plátce DPH. Když nejsem plátce, tak vše v účetnictví vedu v cenách včetně DPH?
Děkuji.

Editoval domiska (2009-02-10 09:06:43)

 

#7 2009-02-15 15:36:43

Zdena
Moderátorka

Re: ŽL a Rodičovská dovolená

Na OSSZ předložte rozhodnutí o přiznání rodičovského příspěvku a budete považována za OSVČ vedlejší. V prvním roce podnikání nebudete platit zálohy, v dalších letech pak podle základu daně z předchozího roku. Všechny potřebné informace najdete na úvodní stránce.
http://www.jakpodnikat.cz/socialni-poji … innost.php
http://www.jakpodnikat.cz/zdravotni-pojisteni.php

Daň z příjmů nebudete platit při základu daně nižším, než 165.600,- Kč, daň vám pokryje sleva na poplatníka.

Osobně nevidím v plátcovství DPH žádné zvláštní výhody. Pokud jste neplátce, pak si uplatníte výdaje včetně DPH.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB