Diskusní fórum Jak podnikat

Diskuze, otázky a odpovědi pro podnikání, živnosti, daně, pojištění, účetnictví, práci na Dohody

Nejste přihlášen(a)

Oznámení

Administrátorka diskusního fóra ani jeho moderátorka a členové se nehlásí jako příslušníci určitého stavu nebo povolání k odbornému výkonu, ani jinak nevystupují jako odborníci v tématech, která jsou předmětem diskuse. - Vše přehledně také na Jakpodnikat.cz



#1 2008-11-09 12:11:39

Petr_
Host

Jak skloubit živnosti ...

Dobrý den,
mám v plánu pustit se do podnikání převážně v oblasti copywritingu, idea makingu, ale chtěl bych do tohoto zahrnout i tvorbu hudebních spotů a znělek, plus případně hudební textařinu.
Je mi jasné že copywriting (profesionální textař - reklamní a webový) a idea making se vstahuje k oblasti "Reklamní činnost a marketing". Trochu váhám o té hudbě. Tam pokud jde o spoty a znělky by to mělo patřit též k reklamě, nebo se to už musí vést v oblasti "Výroba, rozmnožování, nahrávání a distribuce zvukových a zvukově-obrazových záznamů"? A co potom ta textařina hudební, ta se zřejmě mine úplně, že? Nejspíš do oblasti autorských honorářů... Nebo to lze též zapojit do živnosti?
A ještě tak na okraj, v této oblasti je zřejmě zbytečné hrnout se do skupiny plátců DPH, že?
Předem děkuji za odpověď a radu.

 

#2 2008-11-22 22:49:18

Zdena
Moderátorka

Re: Jak skloubit živnosti ...

Spoty a znělky patří k reklamě. Obsahovou náplní oboru živnosti volné č. 66. Reklamní činnost, marketing, mediální zastoupení je zejména:
Zpracování a výroba návrhů reklamy, šíření reklamy různými způsoby, zejména umístěním na venkovních reklamních poutačích, šířením sdělovacími prostředky, Internetem, distribuce nebo dodávka reklamních materiálů a vzorků, obstarávání míst pro inzerci a reklamu a podobně. Průzkum trhu za účelem zjištění možnosti odbytu, vhodnosti a běžnosti výrobků a nákupních zvyklostí zákazníků za účelem podpory prodeje a vývoje nových výrobků a průzkumu veřejného mínění (kolektivních názorů veřejnosti o politických, ekonomických a sociálních otázkách) a jejich statistické vyhodnocení. Mediální zastoupení. Obsahem činnosti není tisk reklamních materiálů.
Pro vaši informaci doplňuji též obsahovou náplň oboru č. 15. Výroba, rozmnožování, distribuce, prodej, pronájem zvukových a zvukově-obrazových záznamů a výroba nenahraných nosičů údajů a záznamů:
Výroba a rozmnožování zvukových a zvukově-obrazových záznamů, zejména činnosti spojené s pořizováním originálních fonogramů a záznamů audiovizuálních děl za účelem komerčního využívání jejich rozmnoženin. Činnost vydavatelů zvukových záznamů a výrobců audiovizuálních děl a jiných filmů. Distribuce, prodej a pronájem zvukových a zvukově-obrazových záznamů, výroba nenahraných nosičů dat a zvukových a zvukově-obrazových záznamů, osobních magnetických karet a dalších nenahraných nosičů údajů. Obsahem činnosti není poskytování počítačového software a výroba papíru.
Dobrovolně bych se do plátcovství DPH také nehrnula, ale může se vám stát, že to budou někteří obchodní partneři od vás vyžadovat se zdůvodněním, že pro ně budete jako plátce důvěryhodnější.

Offline

 

#3 2008-11-24 20:04:04

Petr_
Host

Re: Jak skloubit živnosti ...

Děkuji za odpověď. Ještě musím ale zjistit jak je to s tou textařinou hudební a nebo ji úplně z textařiny vynechat.

 

#4 2008-11-24 22:12:17

Zdena
Moderátorka

Re: Jak skloubit živnosti ...

Hudební texty vidím stejně, jako vy - využívání výsledků duševní tvůrčí činnosti - na to nepotřebujete žádné živnostenské oprávnění, umělecká činnost není živností.

Offline

 

#5 2008-11-24 22:44:31

Petr_
Host

Re: Jak skloubit živnosti ...

To je fakt. Ale hůř se to zdaňuje ... resp. ideální by bylo, kdyby to šlo přidat do živnosti, kde by platila stejná kriteria.
A ještě se, Zdeno, zeptám. Myslíte si, že by nemohly být hudební spoty a znělky obsaženy v reklamní činnosti? I když je to asi ve své podstatě jedno, protože dnes není problém si mezi volnými živnostmi vybrat a získat je .... ale tak nějak dle principu si myslím, že je to na hranici.

 

#6 2008-11-26 22:39:19

Zdena
Moderátorka

Re: Jak skloubit živnosti ...

Ke zdaňování hudebních textů: pokud byste uplatňoval výdaje procentem z příjmů, pak bude třeba příjmy z umělecké činnosti evidovat zvlášť, neboť k nim lze uplatnit výdaje pouze ve výši 40%, kdežto k příjmům ze živnosti uplatníte 50%. Pokud byste uplatňoval skutečné výdaje, tak bych klidně namydlila oba druhy příjmů do jedné evidence, výdaje se určitě budou proporcionálně vztahovat k oběma druhům příjmů:-)
Pokud byste skládal hudební texty v rámci objednané reklamy, pak jsou součástí příjmů ze živnosti.

Hudební spoty a znělky by podle mého názoru měly být obsaženy v reklamní činnosti. Zřejmě si je u vás objedná nějaké médium v zájmu své self - promotion,  tedy sebeprezentace
(sebepropagace, sebereklamy).

Offline

 

#7 2009-01-06 13:59:17

LMiramar
Host

Re: Jak skloubit živnosti ...

AHoj,pracuji na video livechatu jedná se o erotiku na internetu,pracuji pro americký server,je nutno tento výdělek nějak danit?popř jak,nebo musím mít živnost?moc se v tom nevyznám,děkuji moc...;)

 

Zápatí

Powered by PunBB | CZ a SK
© Copyright 2002–2008 PunBB